Megtartották Tusványos párját, a Kötcsei Pikniket, ahol csak a beavatottak hallgathatják meg Orbán útmutatását

2023. szeptember 9. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Minden kötcsei találkozón a fideszesek és a magyar kormánypárthoz közel álló értelmiségiek az őszi politikai szezon nyitásaként azért gyűlnek össze, hogy meghallgassák Orbán Viktor eligazítását. Ilyenkor mindenki felvonul, aki a NER-nek fontos. Az idei találkozó mottója: „ahol a haza, ott a szabadság” volt.

Szombaton huszonkettedik alkalommal rendezte meg a kötcsei polgári pikniket a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány. Az eseményre hagyományosan fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit tagjai kapnak meghívást, a Telex ebben a fotóriportban mutatta be a rendezvényre érkezőket. Ez az az esemény azért fontos, mert hagyományosan a legfőbb fideszes rendezvénynek számít Tusványos mellett. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök zárt körben jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik hosszabb távon meghatározzák a magyar kormánypárt stratégiáját.

A Kötcsei Piknik fő vendége természetesen Orbán Viktor, akit a független sajtó munkatársai nem tudtak megszólítani érkezésekor, mivel szokás szerint nem állt le, hogy a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszoljon. Helyette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel, hogy Orbán miről fog beszélni a zártkörű előadásában.

A Telex beszámolója szerint Orbán Balázs, akit a miniszterelnök csak annyival vezetett fel, hogy „Mindent a Balázs mond”, azzal kezdte mondandóját, hogy

Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit. Az elmúlt időszakban meghozott elhibázott döntések komoly károkat okoznak Európának, Európa versenyképessége egyre romlik,

ezért mindenhol a jobboldali pártok erősödnek Európában, Magyarországon is a jobboldali erő, a Fidesz-KDNP kellene, hogy bizalmat kapjon ahhoz, hogy változást lehessen elérni Brüsszelben.

Ez a választás lesz a kötcsei találkozó legnagyobb kérdése. Dilemmaként merül majd fel Kötcsén, hogy a Fidesz milyen pártcsaládban folytatja 2024-ben Európában a politizálást. Ismét kiemelte, hogy a közvélemény-kutatások szerint minden nagy, meghatározó európai országban a jobboldali pártok erősödnek, de a jobboldalnak é a jobbközépnek együtt kell működnie a jövőben. Ha a jobbközép a baloldallal működik együtt, annak látjuk az eredményét, „Európa sajnos lejtmenetbe került” – mondta. A Fidesz egyébként a nemzetek Európájában gondolkodók között találja meg a szövetségeseket, de arról nem beszélt külön, hogy melyik pártokra gondolnak.

Kötcsén jó pár éve hagyomány, hogy már a meghívóban figyelmeztetik a résztvevőket a teljes titoktartásra, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak a bent történtekről. A független sajtó újságírói így csak az eseményre érkező és onnan távozó résztvevőket tudják az utcán kérdezni, akik általában csak szűkszavúan nyilatkoznak Orbán beszédéről. A legfontosabb információk azért így is rendre kiszivárognak, idén a Magyar Nemzet annyit szellőztetett meg előre, hogy az idei piknik mottója: „Ahol a haza, ott a szabadság”.

Korábban Orbán Viktor például itt bontotta ki először a centrális erőtér fogalmát, itt beszélt először arról, hogy nehezíteni kell az azonos nemű párok örökbefogadását, tavaly pedig azt mondta, a Fidesz új generációjának akár 2060-ig képesnek kell lennie kormányozni, és hogy az ukrajnai háború akár 2030-ig is elhúzódhat, Ukrajna pedig akár területe harmadát-felét is elveszítheti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!