Megtartották Tusványos párját, a Kötcsei Pikniket, ahol csak a beavatottak hallgathatják meg Orbán útmutatását

2023. szeptember 9. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Minden kötcsei találkozón a fideszesek és a magyar kormánypárthoz közel álló értelmiségiek az őszi politikai szezon nyitásaként azért gyűlnek össze, hogy meghallgassák Orbán Viktor eligazítását. Ilyenkor mindenki felvonul, aki a NER-nek fontos. Az idei találkozó mottója: „ahol a haza, ott a szabadság” volt.

Szombaton huszonkettedik alkalommal rendezte meg a kötcsei polgári pikniket a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány. Az eseményre hagyományosan fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit tagjai kapnak meghívást, a Telex ebben a fotóriportban mutatta be a rendezvényre érkezőket. Ez az az esemény azért fontos, mert hagyományosan a legfőbb fideszes rendezvénynek számít Tusványos mellett. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök zárt körben jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik hosszabb távon meghatározzák a magyar kormánypárt stratégiáját.

A Kötcsei Piknik fő vendége természetesen Orbán Viktor, akit a független sajtó munkatársai nem tudtak megszólítani érkezésekor, mivel szokás szerint nem állt le, hogy a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszoljon. Helyette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel, hogy Orbán miről fog beszélni a zártkörű előadásában.

A Telex beszámolója szerint Orbán Balázs, akit a miniszterelnök csak annyival vezetett fel, hogy „Mindent a Balázs mond”, azzal kezdte mondandóját, hogy

Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit. Az elmúlt időszakban meghozott elhibázott döntések komoly károkat okoznak Európának, Európa versenyképessége egyre romlik,

ezért mindenhol a jobboldali pártok erősödnek Európában, Magyarországon is a jobboldali erő, a Fidesz-KDNP kellene, hogy bizalmat kapjon ahhoz, hogy változást lehessen elérni Brüsszelben.

Ez a választás lesz a kötcsei találkozó legnagyobb kérdése. Dilemmaként merül majd fel Kötcsén, hogy a Fidesz milyen pártcsaládban folytatja 2024-ben Európában a politizálást. Ismét kiemelte, hogy a közvélemény-kutatások szerint minden nagy, meghatározó európai országban a jobboldali pártok erősödnek, de a jobboldalnak é a jobbközépnek együtt kell működnie a jövőben. Ha a jobbközép a baloldallal működik együtt, annak látjuk az eredményét, „Európa sajnos lejtmenetbe került” – mondta. A Fidesz egyébként a nemzetek Európájában gondolkodók között találja meg a szövetségeseket, de arról nem beszélt külön, hogy melyik pártokra gondolnak.

Kötcsén jó pár éve hagyomány, hogy már a meghívóban figyelmeztetik a résztvevőket a teljes titoktartásra, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak a bent történtekről. A független sajtó újságírói így csak az eseményre érkező és onnan távozó résztvevőket tudják az utcán kérdezni, akik általában csak szűkszavúan nyilatkoznak Orbán beszédéről. A legfontosabb információk azért így is rendre kiszivárognak, idén a Magyar Nemzet annyit szellőztetett meg előre, hogy az idei piknik mottója: „Ahol a haza, ott a szabadság”.

Korábban Orbán Viktor például itt bontotta ki először a centrális erőtér fogalmát, itt beszélt először arról, hogy nehezíteni kell az azonos nemű párok örökbefogadását, tavaly pedig azt mondta, a Fidesz új generációjának akár 2060-ig képesnek kell lennie kormányozni, és hogy az ukrajnai háború akár 2030-ig is elhúzódhat, Ukrajna pedig akár területe harmadát-felét is elveszítheti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!