Szijjártó-Kelemen találkozó volt Budapesten, a téma homályos

2023. szeptember 7. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy nappal azután, hogy Novák Katalin Bukarestbe utazott a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójára, és ott a csúcstalálkozót megelőzően Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével tárgyalt, most Kelemen érkezett Budapestre Szijjártóval egyeztetni.

A köztársasági elnök a szerdai találkozója előtt hangzatos posztban ecsetelte, hogy a magyarság érdekeinek védelme az első Bukarestben is, illetve azt, hogy az RMDSZ-szel való szövetség örök.

Hasonlóan hangzatosan fogalmazott a külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye, amelyben ismét szó esik arról, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, a határon túli közösségek helyzetének javítása, ennek pedig fontos eszköze a lehető legjobb kapcsolat fenntartása a szomszédos államokkal. A külügyminiszter rámutatott, hogy a magyar kormány a nemzeti közösségekre összekötő kapocsként és erőforrásként tekint, ez igaz az erdélyi és székelyföldi magyarságra is.

A nemzeti körök után Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a következő időszak a nagy közös építkezések éveiként lesz majd jellemezhető, ugyanis két új autópálya-kapcsolat épül meg 2025-re és 2030-re, illetve a múlt héten is két új határátkelőhely építéséről született megállapodás. A magyar-román együttműködésről is beszélt a miniszter, amely, szerinte mindenkinek érdeke, hogy jó legyen.

Az RMDSZ elnöke ehhez kapcsolódva elmondta, lényeges volna a romániai magyarság életfeltételeinek javítása, hogy megállítható legyen a közösség fogyása. Ehhez szükséges, hogy jó legyen a két állam közötti viszony, pragmatikus legyen az együttműködés. „Nem kell mindenben egyetérteni (...) a legfontosabb az, hogy a közös pontokat a két állam megtalálja, és rengeteg ilyen van” – emelte ki. „A legeslegfontosabb természetesen az erdélyi magyar közösség jóléte és biztonsága. Ebben az elmúlt években, az elmúlt jó bő évtizedben a magyar kormány sokat segített, hiszen olyan paradigmaváltás történt, amely a nemzetpolitikát új pályára tette” – mutatott rá.

A pártelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásáért a schengeni csatlakozás ügyében, amely szerinte fontos lenne, ráadásul időszerű, hiszen Románia rég teljesítette az előírt kritériumokat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi soros magyar EU-elnökség alatt előrelépés történik ebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!