Szijjártó-Kelemen találkozó volt Budapesten, a téma homályos

2023. szeptember 7. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy nappal azután, hogy Novák Katalin Bukarestbe utazott a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozójára, és ott a csúcstalálkozót megelőzően Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével tárgyalt, most Kelemen érkezett Budapestre Szijjártóval egyeztetni.

A köztársasági elnök a szerdai találkozója előtt hangzatos posztban ecsetelte, hogy a magyarság érdekeinek védelme az első Bukarestben is, illetve azt, hogy az RMDSZ-szel való szövetség örök.

Hasonlóan hangzatosan fogalmazott a külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye, amelyben ismét szó esik arról, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, a határon túli közösségek helyzetének javítása, ennek pedig fontos eszköze a lehető legjobb kapcsolat fenntartása a szomszédos államokkal. A külügyminiszter rámutatott, hogy a magyar kormány a nemzeti közösségekre összekötő kapocsként és erőforrásként tekint, ez igaz az erdélyi és székelyföldi magyarságra is.

A nemzeti körök után Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a következő időszak a nagy közös építkezések éveiként lesz majd jellemezhető, ugyanis két új autópálya-kapcsolat épül meg 2025-re és 2030-re, illetve a múlt héten is két új határátkelőhely építéséről született megállapodás. A magyar-román együttműködésről is beszélt a miniszter, amely, szerinte mindenkinek érdeke, hogy jó legyen.

Az RMDSZ elnöke ehhez kapcsolódva elmondta, lényeges volna a romániai magyarság életfeltételeinek javítása, hogy megállítható legyen a közösség fogyása. Ehhez szükséges, hogy jó legyen a két állam közötti viszony, pragmatikus legyen az együttműködés. „Nem kell mindenben egyetérteni (...) a legfontosabb az, hogy a közös pontokat a két állam megtalálja, és rengeteg ilyen van” – emelte ki. „A legeslegfontosabb természetesen az erdélyi magyar közösség jóléte és biztonsága. Ebben az elmúlt években, az elmúlt jó bő évtizedben a magyar kormány sokat segített, hiszen olyan paradigmaváltás történt, amely a nemzetpolitikát új pályára tette” – mutatott rá.

A pártelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásáért a schengeni csatlakozás ügyében, amely szerinte fontos lenne, ráadásul időszerű, hiszen Románia rég teljesítette az előírt kritériumokat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi soros magyar EU-elnökség alatt előrelépés történik ebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!