Szolidáris a NATO Romániával az ukrán határ közelében történt incidens után, jelentették ki a szövetségesek

2023. szeptember 7. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritásukról biztosították szerdán Romániát a NATO-n belüli szövetségesei, miután Románia közölte, hogy olyan roncsdarabokat találtak az ország területén, amelyek orosz drónból származhatnak – közölte a szövetség a Reuters és az EFE szerint.

A Reuters által idézett közlemény szerint a NATO továbbra is figyelemmel tartja a helyzetet. Szoros kapcsolatban maradunk szövetségesünkkel, Romániával – olvasható a közleményben.

Szerdán Klaus Iohannis államfő bejelentette, Románia tájékoztatta NATO-szövetségeseit arról, hogy olyan roncsdarabokat találtak a Duna közelében, amelyek valószínűsíthetően egy drón darabjai.

Azt is közölte, Románia NATO-nagykövetét, Dănuţ Sebastian Neculăescut megbízták, hogy tájékoztassa az „esetleges incidensről” a NATO főtitkárát és a szövetséges országokat, és ez szerda reggel meg is történt.

„Románia az Észak-atlanti Tanács mai ülésén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket az incidensről, és a szövetségesek erős szolidaritásukról biztosították Romániát” – jelentette ki a NATO ügyvivő szóvivője, Dylan White annak kapcsán, hogy „valószínűleg drónból származó roncsdarabokat találtak Románia területén, az ukrán határ közelében” – írta az EFE.

A védelmi minisztérium szóvivője, Constantin Spînu szerint keddről szerdára virradóan a védelmi minisztérium csapatai olyan roncsdarabokat találtak, amelyek drónból származhatnak. A darabok pontos eredetének megállapításához kivizsgálás szükséges. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem lehet ok-okozati összefüggést megállapítani a talált roncsdarabok és a román határ közelében lévő ukrán célpontok elleni támadások között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!