Szolidáris a NATO Romániával az ukrán határ közelében történt incidens után, jelentették ki a szövetségesek

2023. szeptember 7. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritásukról biztosították szerdán Romániát a NATO-n belüli szövetségesei, miután Románia közölte, hogy olyan roncsdarabokat találtak az ország területén, amelyek orosz drónból származhatnak – közölte a szövetség a Reuters és az EFE szerint.

A Reuters által idézett közlemény szerint a NATO továbbra is figyelemmel tartja a helyzetet. Szoros kapcsolatban maradunk szövetségesünkkel, Romániával – olvasható a közleményben.

Szerdán Klaus Iohannis államfő bejelentette, Románia tájékoztatta NATO-szövetségeseit arról, hogy olyan roncsdarabokat találtak a Duna közelében, amelyek valószínűsíthetően egy drón darabjai.

Azt is közölte, Románia NATO-nagykövetét, Dănuţ Sebastian Neculăescut megbízták, hogy tájékoztassa az „esetleges incidensről” a NATO főtitkárát és a szövetséges országokat, és ez szerda reggel meg is történt.

„Románia az Észak-atlanti Tanács mai ülésén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket az incidensről, és a szövetségesek erős szolidaritásukról biztosították Romániát” – jelentette ki a NATO ügyvivő szóvivője, Dylan White annak kapcsán, hogy „valószínűleg drónból származó roncsdarabokat találtak Románia területén, az ukrán határ közelében” – írta az EFE.

A védelmi minisztérium szóvivője, Constantin Spînu szerint keddről szerdára virradóan a védelmi minisztérium csapatai olyan roncsdarabokat találtak, amelyek drónból származhatnak. A darabok pontos eredetének megállapításához kivizsgálás szükséges. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem lehet ok-okozati összefüggést megállapítani a talált roncsdarabok és a román határ közelében lévő ukrán célpontok elleni támadások között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!