Megint Izmajilt támadták az oroszok, megsérült a kikötői infrastruktúra

2023. szeptember 7. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök éjjel ismét drónokkal támadták az oroszok a dél-odesszai kikötővárost, Izmajilt – közölte a régió kormányzója a Telegramon, írja a Guardian. A három órán keresztül tartó támadásban a kikötői infrastruktúra rongálódott meg.

Izmajilt a héten több támadás is érte. A város a Duna mentén, az ukrán–román határon fekszik. A város az ukrán gabonatermékek fő exportútvonalává vált, miután Oroszország júliusban kilépett az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodásból. Az ukránok korábban azt állították, hogy az orosz drónok egy része Romániában zuhant le, ezt akkor a román védelmi minisztérium cáfolta. Szerdán viszont a román védelmi minisztérium is megerősítette, hogy egy drón maradványait találták meg a Duna-delta romániai szakaszán. Az eredetét vizsgálják.

Ha bebizonyosodik, hogy az elemek egy orosz drónhoz tartoznak, az Románia szuverenitásának és területi integritásának súlyos megsértése lenne – jelentette ki Klaus Iohannis román elnök szerda délután.

A kormányzó szerint az éjszakai támadásban civil és kikötői létesítmények, egy gabonatároló és egy adminisztrációs épület is megsérült, egy kamionsofőr pedig könnyebben megsérült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!