Útban volt két munkásnak a kínai nagy fal, szétverték egy részét

2023. szeptember 5. – 12:48

Útban volt két munkásnak a kínai nagy fal, szétverték egy részét
A rövidítésként használt, lerombolt falszakasz Sanhsziban – Fotó: Youyou Public Security Bureau

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai rendőrség szerint két építőmunkásnak útban volt a kínai nagy fal, ezért szétverték, hogy át tudjanak vágni rajta – írja a BBC. Az eset Sanhszi tartományában történt, a 32. nagy falnál, ami a Ming-kori nagy fal része. A rész kulturális emlékműnek számít.

Egy 38 éves férfi és egy 55 éves nő egy már létező rést tágított ki, de annyira, hogy a rendőrség szerint helyrehozhatatlan kárt okoztak. Mindezt azért, hogy a markolójuk könnyebben eljusson az építési területre, ahol dolgoztak.

A kínai nagy fal az UNESCO világörökség része. Nagyjából i. e. 220-ban kezdték el építeni, de még a Ming-dinasztia alatt, a 17. században is építették. A ma ismert fal leginkább ebből az időszakból származik.

Az idő vasfoga azonban nem kegyelmezett az egyébként nem egybefüggő építménynek: egy 2016-os jelentés szerint az elmúlt években több helyen is elhordták vagy lerombolták a falat, a Ming-kori nagy falnak már legalább 30 százaléka eltűnt, és csak 8 százaléka van jó állapotban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!