Eredményt hirdettek a Gondoskodó Nemzet Programban: Erdélyben a csíkkarcfalvi műjégpálya építését is támogatják

2023. augusztus 29. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetpolitikai Államtitkárság májusban pályázatot hirdetett Gondoskodó Nemzet Program néven, melynek keretében összesen 2 milliárd forint támogatásban részesülhettek a külhoni magyar szervezetek. A pályázat eredményeit Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár ismertette sajtótájékoztatóján.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2012 óta hirdet tematikus éveket, melyekről a Magyar Állandó Értekezlet évi plenáris ülése dönt. 2023 a gondoskodó nemzet éve lett, s ennek szellemében került átnevezésre a külhoni magyar szervezetek számára kiírt pályázatokat 2021-től összesítő Nemzeti Újrakezdés Program. A Gondoskodó Nemzet Programra május 4-től június 5-ig lehetett pályázni.

Az MTI beszámolója szerint a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: 4109 pályázat érkezett a Kárpát-medencéből és a diaszpórából június 5-ig. 2571 pályázat megvalósításához járulnak hozzá, a beérkezett pályázatok 62 százalékát tudták támogatni.

Működés, fejlesztés, eszközbeszerzés támogatására 1,5 milliárd forintot különítettek el, az igényelhető támogatás mértéke 300 ezertől 5 millió forintig terjedő vissza nem térítendő juttatás.

2342 pályázat érkezett és 1424-an kapnak támogatást – közölte. Példaként említette a felcsíki műjégpálya fejlesztését Csíkkarcfalván, Erdélyben, a felvidéki Csákányházán az iskola felújítását, a felsőhegyi templom tetőszerkezetének felújítását a Vajdaságban, Kárpátalján a Szent Panteleimon Karitász részéről szociális konyhák üzemeltetését, a Bocskai Rádió működésének támogatását az Amerikai Egyesült Államokban.

A programok és rendezvények támogatására félmilliárd forintot különítettek el, az igényelhető összeg 300 ezer és 1 millió forint között volt, szintén vissza nem térítendő formában. 1767 pályázat érkezett és 1147-en kaptak támogatást. Részesül a forrásból többi között a Főtér Fesztivál megszervezése Nagybányán, Erdélyben, a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj megvalósítása Felvidéken, Délvidék első Kárpát-medencei asztalitenisz találkozójának megszervezése Tóthfaluban, a Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Jótékonysági Alapítvány beteggondozói képzés megvalósítása, a kanadai néptánc fesztivál megszervezése.

A régiós bontást nézve a beérkezett pályázatokat tekintve első helyen Erdély áll, utána következik a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék és a diaszpóra – közölte. A támogatásoknál első helyen Erdély szerepel, amelyet a diaszpóra követ – a hétvégi magyar iskolák kiemelt támogatásával – majd Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország és a Muravidék következik.

Kiemelte, hogy a stratégiai céljaikat a nehéz gazdasági és háborús helyzet ellenére sem adják fel: folytatják a külhoni magyar intézményrendszer megerősítését, a külhoni magyarság folytonosan és kiszámíthatóan támaszkodhat az anyaországra és a nemzet minden tagjára, a tematikus évek során létrehozott minden közösségi hálózatot fenntartanak és működtetnek.

A programok középpontjába a gyerekeket és a fiatalokat állítják, mindegyiket úgy próbálják megvalósítani, hogy elérje a fiatalokat, és rajtuk keresztül szólítsák meg a szülőket, nagyszülőket – mondta.

Potápi Árpád János felidézte, hogy 2011-től hirdetnek meg pályázati felhívásokat a külhoni magyar szervezetek számára, 2021-től a pályázati felhívásokat egy program keretében teszik közzé. Idéntől a program neve a Gondoskodó Nemzet Program – emlékeztetett. A program oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész és közösségi, valamint diaszpóra alprogramokra oszlik, amelyek átjárhatóak. Utóbbin belül szétválasztották a kárpát-medencei és a diaszpóra közösségek támogatását – ismertette. Az államtitkár felidézte azt is, hogy 2010 óta a külhoni magyar intézményeknek, szervezeteknek, egyházaknak és önkormányzatoknak 34 ezer támogatást nyújtottak több mint 500 milliárd forint összegben. Több mint 300 milliárd forintból összesen 5400 beruházás megvalósítását támogatták – ismertette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!