Német fociultrák összefújták a firenzei Vasari-folyosót

2023. augusztus 25. – 08:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két német turistát keres a firenzei rendőrség, mert azt gyanítják, hogy összegraffitizték a város híres Vasari-folyosóját – írja a La Nazionéra hivatkozva a Sky News.

Az olasz lap azt írja, hogy a rendőrség beazonosította a feltételezett vandálokat, egy 20 és egy 21 éves német férfit keresnek. A rendőrség szerint ők fújták fel fekete festékkel a műemlék hét oszlopára, hogy DKS1860, amit a TSV 1860 München ultrái szoktak falakra festeni. A klub azonnal elhatárolódott az esettől, szerintük az igazi szurkolóik ilyet nem csinálnak, hanem például szemetet szednek Münchenben.

A rendőrség kiadott egy felvételt a gyanúsítottakról, amit az olasz kulturális miniszter is megosztott.

A német turisták a Piazza della Signoriánál szálltak meg. A rendőrség átkutatta a szobájukat, és két fekete festékes palackot találtak, amikről sikerült ujjlenyomatot venniük. A lehetséges büntetés 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet, bár Eike Schmidt, az Uffizi Képtár igazgatója attól tart, hogy a kiszabott büntetés sokkal kevesebb lesz.

„Nyilvánvaló, hogy ez nem részeges szórakozás volt, hanem előre megfontolt cselekedet. Elég a szimbolikus büntetésekből és a képzeletbeli enyhítő körülményekből. Szükségünk van a törvény kemény öklére”

– mondta.

Firenze polgármestere, Dario Nardella több képet is megosztott a megrongált oszlopokról.

A Vasari-folyosót Giorgio Vasari tervezte Cosimo de' Medici megrendelésére, hogy összekösse a Pitti-palotát, a Medici család rezidenciáját és a Palazzo Vecchiót, a városirányítás központját. A célja az volt, hogy a nagyherceg akár testőrök nélkül is, biztonságban átsétálhasson dolgozni.

Olaszországban elég gyakori ez a fajta rongálás. Júniusban egy Angliában élő turista a Colosseumba vésett romantikus üzenetet egy kulccsal, augusztus elején pedig a milánói Vittorio Emanuele galéria homlokzatát fújták össze vandálok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!