Lukasenko a békés egymás mellett élést méltatva gratulált Ukrajnának a függetlenség napja alkalmából

2023. augusztus 24. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva


Alekszandr Lukasenko belarusz elnök gratulált az ukránoknak az ország függetlenségének napja alkalmából, és kijelentette, hogy Minszk kész „mindent és még annál is többet tenni” a ellenségeskedés befejezéséért, idézi a Taszsz.

„Több mint három évtizeddel ezelőtt elnyerve függetlenségét, mindkét ország önálló utat választott a saját fejlődéséhez, a jövő építéséhez, amelynek érdekében biztonságos körülményeket kell teremtenünk az együttéléshez az egész régióban. Szomszédságunk értékeit fel kell használnunk a szembenállás befejezése érdekében. Ehhez a Belarusz kész mindent megtenni, sőt még annál is többet” – írta Lukasenko gratuláló üzenetében.

Lukasenko emlékeztetett arra, hogy az ukránok és a belaruszok évszázadokon át harmóniában éltek, egymást tisztelve, valamint együtt álltak ellen a fasizmusnak és állították helyre az országot a Nagy Honvédő Háború után.

Ukrajna augusztus 24-én ünnepli a függetlenség napját, 1991-ben ezen a napon fogadták el az „Ukrajna függetlenségének kikiáltásáról szóló törvényt”. 1992 óta augusztus 24-ét Ukrajnában a függetlenség napja munkaszüneti nap. A mostani, 32. függetlenség napjának előestéjén Kijev közölte, hogy nem lesz felvonulás vagy tömegünnepség, maga a nap pedig munkanapnak számít, mivel az országban hadiállapot van.

Belarusz 2022 márciusában kiutasította az ukrán diplomaták többségét, Kijev hasonló válaszlépéseket tett. 2023 júniusban Zelenszkij utódja kinevezése nélkül felmentette a minszki ukrán nagykövetet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!