Magyar Becsületrenddel tüntette ki Böjte Csabát Novák Katalin

2023. augusztus 20. – 18:58

Magyar Becsületrenddel tüntette ki Böjte Csabát Novák Katalin
Böjte Csaba ferences szerzetes átveszi a Magyar Becsületrend kitüntetést Novák Katalik köztársasági elnöktől 2023. augusztus 20-án, Esztergomban – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Böjte Csaba ferences szerzetes kapta a Magyar Becsületrendet, Karikó Katalin kutatóbiológus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó pedig Magyar Szent István Rendet vehetett át augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén Esztergomban Novák Katalin köztársasági elnöktől.

„Egy nemzetnek szüksége van példaképekre” – hangsúlyozta az államfő az MTI szerint. „Olyan példaképekre van szükség, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk, akik olyanok, mint mi, mégis többek és jobbak nálunk. Akikre úgy nézhetünk fel, hogy közben bennük magunkra ismerünk” – mutatott rá Novák Katalin.

A köztársasági elnök kiemelte: mindhárom díjazottnak fontos a magyarsága, a közösségért dolgoznak, munkájukat szolgálatnak is tekintik. Közös bennük az emberségük, a család fontossága, s hogy mindannyian az egy mindenkiért elv szerint élik életüket.

Böjte Csaba az elismerést az erdélyi nehéz sorsú gyerekek felkarolásáért, humanitárius tevékenységéért, a gondviselés megélését segítő, nagy hatású tanításaiért és a magyar nemzet lelki megerősödését szolgáló életútja elismeréseként kapta.

A legkisebb sodródó élet is érték a magyar népnek, ezt jelezi a kitüntetésem is – mondta az MTI-nek Böjte Csaba. Hozzátette: a díj nemcsak őt, hanem mindannyiunkat bátorít, hogy „merjünk bekopogtatni a falu végi otthonokba és megszólítani az ott élő gyerekeket, merjünk életközösséget vállalni velük”, bízva abban, hogy hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak.

A ferences szerzetes úgy fogalmazott: „teremtő tekintettel kell egymásra nézzünk”. A gyerek ugyanis a felnőtt szemének tükrében látja magát. „Ha a szemembe néz és azt látja, hiszem, hogy meg tudja csinálni, akkor elindul, nekiáll”, és valóban képes lesz rá. A kis sikerélményekből építkezik aztán, és egyre nagyobb és nagyobb dolgokat vállal majd. Így fejlődünk mindannyian. „Ezért ezzel a bizalommal kell egymást, a nemzetünket és a jövőt is szemléljük”.

„Hiszen Isten nem azt mondta, hogy készüljünk a világ végére, hanem hogy imádkozzunk, hogy jöjjön el az ő országa” – tette hozzá.

A terveiről szólva Böjte Csaba elmondta, „nagyapai üzemmódra szeretne váltani”. Ő és munkatársai közel hatezer gyereket neveltek fel, közel „ezer unoka is van már” és nem nagyon akarnak új gyereket befogadni, inkább a kirepülteket szeretnék utógondozni.

„Abban szeretném segíteni az alapítvány otthonaiban felnőtt gyerekeket, hogy családot alapítsanak, akiknek pedig már van, azok ne sodródjanak el a feleségük, férjük mellől és szépen tudják nevelni a gyerekeiket” – mondta. Hálás az általa gondozott gyerekeknek, hogy hagyták magukat tanítani, hogy meghallgatták a jót, a szépet, mondta.

A ferences szerzetes köszönetet mondott a kollégáinak is, akik az elmúlt 30 évben akár hetekig, hónapokig önkéntesként, akár évekig, évtizedekig munkatársakként dolgoztak az alapítvány otthonaiban. Szeretné – jegyezte meg –, ha le lehetne „nyírogatni” a díj szélét, és mindegyiküknek adni belőle egy darabot.

A Mérce és az Átlátszó Erdély tavasszal azokról a súlyos vádakról írt tényfeltáró cikket, amelyek szerint a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József gyermekotthonának volt vezetője 2015-16 fordulóján többször szexuális aktusra kényszerítette az egyik akkor 15 éves gondozottat. Múlt nyáron a Mércével és az Átlátszó Erdéllyel együtt a Transtelex is beszámolt a Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői és kászonimpéri otthonaiban történt súlyos visszaélésekről, amelyek elkövetőjét azóta jogerősen 28 év börtönre ítélték többek között többrendbeli nemi erőszakért és szexuális bántalmazásért.

A szerzők minden esetben hangsúlyozták, hogy az alapítványnak kétségtelenül vannak érdemei a hátrányos helyzetű gyermekek segítésében, ugyanakkor az átláthatatlan működés, az elhallgatásra épülő szervezeti kultúra, az alacsony bérek miatt gyakran cserélődő, nem megfelelően átvilágított és képzett nevelők mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhattak a bántalmazó helyzetek kialakulásához.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!