Politico: Az euroszkeptikusok és a szélsőjobbosok feljöhetnek a 2024-es EP-választáson

2023. augusztus 10. – 15:40

Politico: Az euroszkeptikusok és a szélsőjobbosok feljöhetnek a 2024-es EP-választáson
Orbán Viktor kezet csókol Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek, az Olasz Testvérek, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek uniós pártcsalád vezetőjének az uniós állam- és kormányfők 2023. június 29-i ülésén. Balra Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, a Jog és Igazságosság tagja – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az euroszkeptikus és szélsőjobboldali pártokból álló európai parlamenti frakciók nyernék a legtöbb új képviselői helyet a Politico szerdai elemzése alapján.

Azok nyernék a legtöbbet, akikhez a Fidesz is mehet

A lap szerint ha aznap tartották volna a jövő júniusban esedékes voksolást, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportja a harmadik legtöbb mandátumot, 89-et söpörte volna be. Ezzel a mostanihoz képest több mint harmadával nagyobbá válna, 23 új helyet szerezne. (A felmérés még a mostani, 705 tagú EP-vel számol, az országok közötti arány megtartása miatt épp most bővítik 720 fősre a képviselő-testületet.)

Az ECR súlyát tovább növelhetné, hogy néhány hete Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő arról beszélt, akár már a választás előtt csatlakozhatnak az euroszkeptikus frakcióhoz. A nagyobbik magyar kormánypártnak – a listájáról bejutott határon túli képviselőkkel együtt – jelenleg 13 helye van az EP-ben.

A Fidesz azután maradt uniós csoport nélkül, hogy 2021 márciusában az egyre biztosabbnak látszó felfüggesztése elől menekülve kilépett a legnagyobb, jobbközép Európai Néppártból. Indoklásként úgy vádolta a legnagyobb EP-frakciót a kereszténydemokrata gyökerei elvesztésével, hogy a kisebbik magyar kormánypárt, a Kereszténydemokrata Néppárt a csoport tagja maradt. Ahogy arról tavaly májusban írtunk, a Fidesz a távozása után is leginkább a volt frakciójával szavazott együtt, az ECR kicsivel lemaradva a második helyen állt.

Az euroszkeptikus csoport legtöbb képviselőjét a lengyel Jog és Igazságosság adja, amely sokáig a Fidesz legerősebb szövetségesének számított, de az Ukrajna elleni invázió miatt megromlott a kapcsolat az erősen oroszellenes párttal. Az ECR második legerősebb tagja az Olasz Testvérek pártja, de a jó viszony és a gesztusok ellenére egyelőre ezzel sem tűnik igazán látványosnak az uniós együttműködés.

A szélsőjobboldaliak súlya nőne, a jobbközépé csökkenne

Az EP-választás második legnagyobb nyertese az Identitás és Demokrácia (ID) lenne a Politico szerint. A szélsőjobboldali csoport összesen 77 mandátumot nyerne. A mostanihoz képest 15 fős növekedés oka leginkább a német Alternatíva Németországnak előretörése. Az eredetileg az euró ellen létrejött pártot júliusban már a második legnépszerűbbnek mérték a legtöbb EP-képviselőt adó országban, társelnöke múlt hónapban Orbán Viktorra is hivatkozva kampányolt.

A Fidesz volt pártcsaládja, az Európai Néppárt 12 helyet veszítene. Így 165 mandátummal kellene beérnie, de ezzel még mindig a legnagyobb frakció maradna.

A szocialisták támogatottságán nem látszik a Katargate, a zöldek nagyot buknának

A második legnagyobb csoport, a Szocialisták és Demokraták hiába szereznének két új helyet a mostani 143-hoz, ezzel nem érnék utol a gyengülő néppártiakat. A balközép frakció teljesítménye ugyanakkor meglepően jó ahhoz képest, hogy tavaly év végén több, azóta már a csoportból kirakott képviselője is belekeveredett a „Katargate” vesztegetési botrányba. (Erről bővebben itt írtunk.)

Az EP jelenleg harmadik legerősebb csoportja, a Európa Megújul 12 helyet veszítene, ezzel ugyanannyi mandátuma lenne, mint a megerősödő ECR-nek. A legnagyobb vesztesek a zöldek lennének, akik a képviselőik harmadát buknák és 48-an maradnának. Így alig kerülnék el, hogy elvegyék a legkisebb frakció címét a szélsőbaloldaliaktól, akik 45 helyre számíthatnak.

Maradna a mostani alapfelállás, de nehezedne a „nagykoalíció” dolga

A parlamenti szavazásoknál általában a három legnagyobb frakció adja a többséget. Erre még a liberálisok és a néppártiak gyengülésével is bőven képesek lennének a Politico szerint. A jobboldali csoportok (Néppárt, ECR és ID) összefogásával, amit korábban Orbán Viktor is szorgalmazott, nem jönne ki többség – még akkor sem, ha a Fidesz mostani 13 helyét hozzáadnánk. Ez a komoly különbségek, például a néppárti-fideszes sértettség vagy a lengyel néppárti Polgári Platform, valamint a Jog és Igazságosság ellenséges viszonya miatt egyelőre amúgy is inkább csak matematikai esély lenne. A sajtótalálgatásokban felmerülő Néppárt – ECR – Európa Megújul blokk sem lenne képes önmagában eldönteni a szavazásokat.

A „nagykoalíció” gyengülésével ugyanakkor szorosabbá válhatnak a parlamenti voksolások, és a megerősödő jobboldaliak esélye is nőne arra, hogy befolyásolják az eredményeket. Az EP-ben jellemzően nincs szigorú frakciófegyelem és viszonylag gyakoriak az eseti koalíciók. Nem ritka – mint például júliusban az európai zöld megállapodásnál –, hogy a csoportok többfelé, nem a szokásos szövetségeseikkel szavaznak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!