Pesty László: Késsel-villával enni nem tudó NER-lovagok semmiznek ki tehetséges vállalkozókat

2023. augusztus 8. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Pesty László az Írdalá.hu nemzetközi aláírásgyűjtés kampányfőnőkeként vált Erdélyben is közismertté, miután a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezésben segédkezett. Pesty ott volt Tusványoson a Mihai Tîrnăveanu-féle Nemzet Útja nevű szélsőséges szervezet tiltakozóakcióján az Orbán-koncert alatt. A hírekbe azzal került be újabban, hogy Tusványoson azt mondta: a Lölő jelenség Magyarországon az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét. Ez szerinte förtelem. A mondatot akkor a 444 szúrta ki.

Pesty egyébként négyszemközt akarta elmondani a kritikáit Orbán Viktornak, Tusványoson írt is egy SMS-t a miniszterelnök legközelebbi munkatársának, hogy szeretne másfél percet. Az üzenetet hat órával a kerekasztal-beszélgetésük előtt küldte el, de nem kapott választ.

A filmrendező és producer a 24.hu-nak adott interjújában bővebben is kifejtette, hogy mire gondolt Tusványoson, legalábbis egy költői kérdéssel betekintést engedett gondolataiba:

„Miért úgy épül ez a nemzeti tőke, hogy a NER-lovagok, a Lölő-jelenség absztrakt halmazának egyik-másik, vélt vagy valós arca, késsel-villával enni nem tudó, alany-állítmányt egyeztetni nem tudó tagja megaláz, kisemmiz tisztességes, igyekvő, tehetséges vállalkozókat?”

Szerinte nem igaz, hogy egy fideszes csak akkor őszinte, ha részeg. Ő pedig fideszes volt, fideszes most is, fideszes is marad, míg él, épp ezért érzi kötelességének akár konfliktusokat vállalava is kiállni a közösségéért.

Pesty szerint Simicska Lajos egy kiváló gazdasági szakember volt, a Lölő-jelenségben involváltak viszont közel sem rendelkeznek olyan képességekkel. „A Lölő-jelenség kapcsán az átlagmagyar nem a gazdagodást sérelmezi, hanem hogy egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat” – mondta.

Azt is elmondta, hogy naponta hall „történeteket arra, hogy bizonyos emberek a klánból rámutatnak egy szép családi házra, rámutatnak egy panzióra, rámutatnak egy cégre, kacsintanak, és a tulajdonos fülébe súgják, hogy »barátom, nem ártana néked egy tulajdonostárs, hogy továbbra is jól menjenek a dolgaid«. És az áldozat megijed, pár fillérért beengedi cégébe a klántagot, aztán mire felnéz, kívül kerül a saját szorgalmából, tehetségéből felépített vállalkozásán, családiházán, panzióján, egyebén.” Ez utóbbira egy példát is felhozott, szerinte Mák István mélyépítési vállalkozó nemrég a piaci érték töredékén adta el cégét gyanús körülmények között. A 24.hu megkereste Mák Istvánt, aki szerinte zsarolás hatására egy oligarcha strómanjának kellett eladnia a vállalkozást. Amikor rákérdeztek, mennyi ilyen története van, Pesty azt mondta: „Nem lenne elegáns azt mondanom, hogy egész bőröndnyi.”

Mint laptársunk, a Telex az interjút szemlézve megjegyezte, Pesty mondatainak az ad súlyt, hogy egy héttel a Fidesz 1988-as alapítása után lépett be a pártba, és a kezdetektől kamerázta a vezetőiket, többek között Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén mondott beszédét is.

A teljes interjú itt olvasható el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!