Drónnal támadtak meg egy orosz tankert a Fekete-tengeren, az ukrán biztonsági szolgálat követte el

2023. augusztus 5. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Kercsi-szoros közelében tartózkodó orosz felségjelzésű tankert ért tengeridrón-csapás péntek éjjel, közölte a Telex a BBC nyomán. Az esetről készült felvételen jól látható, amint az Ukrán hadsereg által használt, nagy sebességgel mozgó, jelentős rombolóerejű hadieszköz megközelíti a hajót, majd a felvétel megszakad az ütközés pillanatában.

Az orosz hatóságok szerint az SIG nevű tartályhajót megtámadó drónon akár 450 kilogramm robbanóanyag lehetett. A robbanás során a tartályhajó gépterme megrongálódott, de később orosz tisztviselők az esetről azt mondták, hogy a támadásnak nem voltak sérültjei a fedélzeten tartózkodó 11 fős legénység tagjai közül. A hajóhoz jelenleg két vontatóhajó közelít, hogy megkezdjék a mentését, és orosz állami források szerint a robbanások a vízvonal közelében ütöttek lyukakat a hajótesten.

Az autópálya-információs szerint a Kercsi híd forgalmát körülbelül három órára leállították a támadás miatt, majd a forgalom szombat hajnalban újraindult.

A tartályhajó az orosz csapatoknak szállított üzemanyagot, nyilatkozta az ukrán biztonsági szolgálat, az SBU egyik tisztviselője az AFP-nek a Guardian szerint, egyúttal elismerte, hogy Ukrajna hajtotta végre a sikeres támadást. A nyilatkozó tisztviselő Oroszország egyik legnagyobb olajszállító tartályhajójaként jellemezte a most megtámadott tankert. Mint hozzátette, jól fel volt töltve üzemanyaggal, így messziről is látható volt a robbanás.

A Brit Hadügyminisztérium napi jelentésében részletesen foglalkozik az Olenegorszkij Gornyak hadihajót ért ukrán tengeridrón-csapás következményeivel. Mint írják, a 3600 tonna tömeg, 113 méter hosszú hadihajót ért találat a legsúlyosabb csapás Oroszország fekete-tengeri flottájára a Moszkva cirkáló tavaly áprilisi elsüllyesztése óta.

Ezúttal is olyan, több mint 400 kilogramm robbanóanyaggal megrakott úszó drónt használtak, mint néhány napja, amikor a szintén a Fekete-tengeren tartózkodó Olenegorszkij Gornyak hadihajót támadták meg és tették harcképtelenné. Az Olenegorszkij Gornyakot ért dróntámadást követően nyilvánosságra került felvételeken látható, hogy a mozgásképtelen, ezért vontatóhajók segítségére szoruló hadihajó 30-40 fokkal balra dőlt. A látottakból a brit hadügy arra következtetett, hogy a hajótest számos vízzáró rekesze megtelt, tehát a legénység kármentő lépései nem voltak hatékonyak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!