Újabb 19 évet kapott a 9 éves börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij

2023. augusztus 4. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken egy orosz bíróság újabb vádban találta bűnösnek Vlagyimir Putyin egyik legkövetkezetesebb kritikusát, a jelenleg csalás miatt eleve kilenc éves börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnijt. Az orosz ellenzéki „szélsőségesség” címén újabb 19 év börtönt kapott. A bíróság egy évet faragott le az ügyészség által követelt 20 éves börtönbüntetésből. A legutóbbi sorozatban már az ötödik ítélet volt az ellenzéki hálózat egykori vezetője ellen.

Navalnij tavasszal kapta kézhez az orosz legfőbb ügyészség 3828 oldalas (!) vádiratát mindazon bűncselekményekről, amiket a politikus a vád szerint a börtönben töltött ideje alatt követett el, azonban Navalnij nem olvashatta végig a dokumentumot, mert a vádiratot azonnal elkobozták tőle.

A jelenleg 47 éves Navalnij korrupcióellenes kampányokkal sorozatban hozta zavarba az orosz hatóságokat – például Vlagyimir Putyin épülő palotájának részletes bemutatásával. Az orosz titkosszolgálat 2020 nyarán, egyik belföldi repülőútján az alsónadrágjába csempészett Novicsok idegméreggel próbálta eltenni láb alól, a súlyos tünetekkel egy omszki kórházba került férfit felesége követelésére Németországba szállították, ahol sikerült is megmenteni az életét. Gyógykezelése után Navalnij – az oroszországi letartóztatási parancs ellenére – 2021 januárjában hazatért, de már a seremetyevói repülőtéren letartóztatták. Az ellenzéki politikust előbb a Moszkvától 100 kilométerre keletre található Pokrov börtönének egyik magánzárkájában, válogatott kínzások közepette tartották fogva, majd 2022 júniusában átkerült Oroszország egyik leghírhedtebb börtönébe, a Moszkvától 250 kilométerre keletre található Melehovó 6-os büntetőtelepre. Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy Navalnij büntetését a legszigorúbban őrzött és a fogvatartottaknak a legkevesebb jogot biztosító „különleges rendszerű” börtönben töltse le.

Az orosz hatóságok 2021 folyamán teljesen felszámolták a Navalnij vezette hálózat irodáit, és a politikus több munkatársa és szimpatizánsa ellen is eljárást indítottak. A pénteki – a nyilvánosság kizárásával tartott – perben Navalnij mellett ott állt egykori kollégája, Daniel Holodnij is, akire az ügyészség 10 év börtönbüntetést kért.

(AP)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!