Rácz András: Megindult az ukrán ellentámadás, de nem biztos, hogy elvezet az áttöréshez

2023. július 27. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Rácz András Oroszország-szakértő Facebookon írt arról, mit lehet eddig tudni az ukrán ellentámadásokról. Szerinte nyílt forrásokból jelenleg megalapozottan annyit lehet mondani, hogy

  • az ukrán és orosz források egyetértenek abban, hogy a korábbinál nagyobb léptékű támadó műveleteket kezdett az ukrán haderő,
  • ukrán részről legalább három zászlóaljnyi erő biztosan részt vesz benne,
  • úgy tűnik, hogy az ukránok elfoglalták a Sztaromajorszke nevű falut és nyomulnak tovább dél, illetve kelet felé,
  • támadó műveletek zajlanak az orihivi irányban is, Robotyne falunál,
  • és súlyos harcok vannak Bahmutnál is.

Óva int azonban mindenkit attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjon le, ugyanis „azt még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy az ellentámadásnak ezek a műveletei elvezetnek-e majd a sokak által régóta várt áttöréshez”.

Sőt, még azt sem tudni, valóban ez lehet-e a főcsapás, hiszen „a bevetett három zászlóaljnyi erő körülbelül egy dandárnak felel meg – viszont Ukrajna 20 dandárnyi új erőt állított fel az ellentámadás céljára, és összesen harmincnál több dandárt különítettek el a támadáshoz”. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó egységek az eredetileg ellentámadásra szánt erők töredékét teszik ki.

Azt azonban ő is megjegyzi, hogy „ez a mostani művelet a bevetett ukrán erők számát tekintve nagyobb, mint az ellentámadás kezdete óta eddig bármi”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!