Harmincszorosára emelkedett a cenzúra Oroszországban a háború kezdete óta

2023. július 27. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Citizen Lab megvizsgálta, hogyan változott a cenzúra Oroszország legnagyobb közösségi platformján a háború kezdete óta, írja a The New York Times. A szervezet több mint 300 bírósági végzést elemzett, amelyet az ország egyik legnagyobb közösségi oldala, a Vkontakte ellen állítottak ki, és amelyek fiókok, bejegyzések, videók és egyéb tartalmak eltávolítását követelték.

A háború előtt az orosz kormány átlagosan 50 naponta adott ki eltávolítási végzést a VK-nak. A háború kitörése után ez a szám megugrott, csaknem napi egyszerire módosult, írja a jelentés. A bírósági végzések gyakran független médiaoldalakról származó hírekre irányultak, valamint azokat a bejegyzéseket és fiókokat érintették, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel vagy a háborúval szembeni ellenállást fejeztek ki. A jelentés szerint a kormány kulcsszóblokkolást is alkalmazott a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer kifejezések cenzúrázására.

„Ezek az eredmények (…) arra utalnak, hogy Oroszországnak szigorúan ellenőriznie kell az oroszok hozzáférését az invázióval kapcsolatos információkhoz” – mondta Jeffrey Knockel, a jelentés egyik szerzője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!