Moldova 45 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasított ki az országból

2023. július 27. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Moldova 45 orosz diplomatát és nagykövetségi alkalmazottat utasított távozásra, jelentősen csökkentve ezzel az ország fővárosában, Chișinăuban tartózkodó orosz képviseletet. A moldovai külügy Moszkva többéves „ellenséges tevékenységére” hivatkozott, írja a The Guardian.

„Megállapodtunk abban, hogy korlátozni kell az Oroszországból akkreditált diplomaták számát, hogy kevesebb ember próbálja destabilizálni a Moldovai Köztársaságot” – mondta Nicu Popescu külügyminiszter a kabinet ülésén. Popescu szerint hosszú évek óta ellenséges orosz akciókat észlelnek. Ezek közül sok a nagykövetségen keresztül történt.

Popescu szerdai nyilatkozatában utalt a The Insider és a Jurnal TV televíziós csatorna médiabeszámolójára, amely az orosz nagykövetség tetején elhelyezett, kémkedésre alkalmas berendezésekről szólt.

A The Guardian szerint a héten közzétett vizsgálat is ezt erősítette meg, azt állítva, hogy Oroszország chișinăui nagykövetségének és egy szomszédos épületnek a tetején lévő 28 antenna kémkedési célokat szolgálhat. A jelentés hatására Moldova külügyminisztériuma behívta Oroszország nagykövetét, hogy magyarázatot adjon.

Oroszországnak augusztus 15-ig van ideje arra, hogy a több mint 80 főről 25-re csökkentse nagykövetségi személyzetét – közölte a külügyminisztérium.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Moldova döntése nem marad válasz nélkül, és a mostani kiutasítást egy újabb lépésnek nevezte az országok közötti kétoldalú kapcsolatok rombolásában. Zakharova szerint a kémkedési vád „fantázia, amelynek semmi köze a valósághoz”.

Oroszország moldovai nagykövete, Oleg Vasznyecov szerint a nagykövetségnek szüksége van antennákra, mert az 1990-es évek végén épült. „Ha a telefonálás és az internet jól működne, valószínűleg nem lenne szükség folyamatos fejlesztésekre” – mondta.

A Kreml sajnálatát fejezte ki Moldova döntése miatt, és az ország vezetését „ruszofóbia” szításával vádolta.

Az Oroszország és Moldova közötti kapcsolatok idén mélypontra kerültek, miután az orosz agresszió és destabilizációs próbálkozások hatására reagálva Maia Sandu elnök határozottan elítélte Moszkva invázióját a szomszédos Ukrajnában, és azzal vádolta Oroszországot, hogy meg akarja őt buktatni.

Májusban az EU bejelentette, hogy az európai vezetők látogatása során civil missziót nyit Chișinăuban, az orosz fenyegetéssel szembeni szolidaritás jeleként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!