Katonai puccs zajlik Nigerben, elfogták az elnököt

2023. július 27. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda óta az elnöki gárda tagjai tartják fogva a nyugat-afrikai Niger elnökét, a 2021-ben demokratikusan megválasztott, Franciaország és más nyugati országok támogatását élvező Mohamed Bazoumot, miután az országban katonai puccs kezdődött. A felkelés szervezői az állami televízióban jelentették be, hogy eltörölték az alkotmányt, felfüggesztették az állami intézmények működését és lezárták az ország határait, olvasható a BBC összefoglalójában.

Tévés beszédben Amadou Abdramane, a hadsereg szóvivője kilenc egyenruhás katona előtt azt mondta, hogy a védelmi és biztonsági erők úgy döntöttek, véget vetnek a rezsimnek, a puccsot a rossz biztonsági és gazdasági helyzettel magyarázták.

Amadou Abdramane ezredes beszél egy televíziós nyilatkozat során – Fotó: Télé Sahel / AFP
Amadou Abdramane ezredes beszél egy televíziós nyilatkozat során – Fotó: Télé Sahel / AFP

A beszédben Niger összes külső partnerét arra kérték, hogy ne avatkozzanak be, egyúttal jelezték, hogy az ország légtere és szárazföldi határai a helyzet stabilizálódásáig le lesznek zárva, valamint este 10 és hajnali 5 óra közt kijárási tilalmat vezettek be.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatában támogatásáról biztosította a fogva tartott elnököt, és a tévés beszédet követően a szabadon bocsátását követelte. Csatlakozott hozzá António Guterres ENSZ-főtitkár is, akik beszélt Bazoummal, és felajánlotta neki a szervezet teljes támogatását a mostani helyzetben.

A BBC részletesen ír arról is, hogy Vlagyimir Putyin Oroszország befolyásának kiterjesztésére törekszik Afrikában, csütörtökön pedig afrikai vezetőket fogad Szentpéterváron. A nyugat-afrikai Ecowas elnevezésű gazdasági szervezet közleményében kijelentette, hogy a leghatározottabban elítéli a Nigerben zajló erőszakos hatalomátvételi kísérletet.

Niger védelmi minisztere, Alkassoum Indattou június végén járt Magyarországon, amikor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel egyeztetett a két ország közti fejlesztési, gazdasági és biztonsági megállapodás kidolgozásának részleteiről. A két miniszteregy védelmi együttműködési megállapodásról szóló szándéknyilatkozatot is aláírt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!