Utazási figyelmeztetést adott ki a külügy a Görögországban pusztító vegetációtüzek miatt

2023. július 25. – 15:24

Utazási figyelmeztetést adott ki a külügy a Görögországban pusztító vegetációtüzek miatt
Vegetációtűz Kiotari falu közelében, Rodosz szigetén, Görögországban, 2023. július 24-én – Lefteris Damianidis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A román külügyminisztérium (MAE) tájékoztatja a Görögországban tartózkodó, az oda, illetve onnan haza készülő állampolgárokat, hogy a görög hatóságok a július 25-27-i vörös hőségriadó közepette továbbra is fenntartják az ország egész területén a vegetációtüzek magas – 5-ös fokozatú – kockázatára vonatkozó figyelmeztetéseiket, írja az Agerpres.

Tekintettel arra, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok miatt számos vegetációtűz pusztít Rodosz, Korfu, Évia szigeten, illetve a Peloponnészoszi-félszigeten, Korinthosz vidékén, a MAE azt javasolja a Görögországba utazó román állampolgároknak, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak a helyzetről, és kerüljék el azokat a területeket, ahol jelenleg tüzek pusztítanak, vagy fennáll a tüzek kitörésének közvetlen veszélye – olvasható a külügyi tárca keddi közleményében.

A külügyminisztérium azt tanácsolja továbbá azoknak a román állampolgároknak, akik vegetációtüzek sújtotta régiókban tartózkodnak, hogy szigorúan kövessék a helyi hatóságok utasításait, és folyamatosan figyeljék a hivatalos közérdekű tájékoztatásokat.

A tárca figyelmeztet még, hogy a görög törvények tiltanak és szigorúan büntetnek minden olyan szabadtéri tevékenységet, amely szikrákat vagy tüzet okozhat. Ha tüzet észlelnek, a román állampolgárok az 112-es egységes segélyhívószámon vagy az 199-es (tűzoltóság) számon értesíthetik a görög hatóságokat.

A román állampolgárok az athéni nagykövetség +302106710035-ös és a thesszaloniki konzulátus +302310340088-as telefonszámán kérhetnek konzuli segítséget. Sürgősségi vagy vészhelyzet esetén az állampolgárok használhatják a nagykövetség +306978996222-es és a konzulátus +306946049076-os számát.

A külügyi tárca a https://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro honlapokat ajánlja a román állampolgároknak tájékozódás céljából. Felhívja a figyelmet, hogy a külföldre utazóknak az Utazz biztonságban (Călătoreşte în siguranţă) mobilalkalmazás is a rendelkezésükre áll.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!