Korfun is erdőtűz tombol, megkezdték az evakuálást

2023. július 24. – 00:21

Korfun is erdőtűz tombol, megkezdték az evakuálást
A korfui erdőtűz a szemközti albániai Ksamilból – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőtűz ütött ki Korfu északi részén vasárnap este – írja a Greek City Times. Giorgos Machimaris, a görög sziget északi részén fekvő tartomány vezetője az AMNA állami hírügynökségnek azt mondta, a lángok elérték Megoulas első házait, és „a helyzet nehéz”.

A görög katasztrófavédelem több település evakuálását is bejelentette. A Sky News szerint a korábbi bejelentésekkel együtt cikkünk írásakor már összesen 18 helyről folyik az érintettek kimenekítése a szigeten.

Több olvasónk is küldött fotót a korfui tűzről. „Az albániai Ksamilból ezt látjuk az erkélyről a szemben lévő Korfu szigetéről” – írta a fentebb látható fotóhoz egyik olvasónk. Később egy másik képet is kaptunk egy szintén a tűz közelében tartózkodónktól:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Korfu mellett egy másik görög szigetet, Rodoszt is komoly erdőtüzek sújtják, ott már öt napja tombol a tűz. A sziget több falujából folyamatosan evakuálják a lakosokat és a turistákat, vasárnap egy olvasónk számolt be arról, hogy neki is családjának is sietve el kellett hagyniuk a szálláshelyüket: „A láthatóan közeledő tűzből egyértelművé vált, vagy hajóval visznek el minket innen, vagy sehogy” – írta olvasónk.

A rodoszi hatóságai közölték, hogy harmincezer, a lángok által fenyegetett embernek nyújtottak menedéket. Szárazföldön 16 ezer, a tengeren pedig háromezer embert harmincnál is több magánhajóval evakuáltak a szigetről, a mentést a parti őrség három hajója vezette. Hat embert rövid időre kórházba szállítottak légzési problémákkal, de később kiengedték őket.

Görögországban kivételesen hosszú ideje tartó hőhullám van, a hétvégén várhatóan 44 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!