A százéves Henry Kissinger hozhatja közelebb Washingtont és Pekinget

2023. július 21. – 09:28

A százéves Henry Kissinger hozhatja közelebb Washingtont és Pekinget
Henry Kissinger és Hszi-Csin-ping – Fotó: Huang Jingwen / Xinhua / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan csupán magánúton van, de a fogadtatás szintjének és a magánútra indult vendég személyének ismeretében kiemelt jelentősége van annak, hogy Henry Kissinger Kínába látogatott.

A százéves diplomata hétfőn érkezett Pekingbe – emlékeztetett a BBC. Egyesült Államok egykori külügyminiszterét Hszi Csin-ping fogadta csütörtökön. A kínai elnök országa barátjának nevezte Kissingert, akinek az 1970-es években kulcsszerepe volt abban, hogy Kína kikerült a nemzetközi elszigeteltségből – nem mellesleg a népi Kína csak ekkor, 1971-ben foglalta el helyét az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának egyikeként, ahol addig Tajvan – a Kínai Köztársaság – képviselte az országot.

Kissinger lehet az nem hivatalos csatorna, amelyen keresztül Washington és Peking közeledhet egymáshoz a két ország diplomáciai – stratégiai, gazdasági alapokból kiinduló – feszültségének idején. (Az Egyesült Államok és Kína viszonyáról itt olvashatja korábbi elemzésünket.)

Hogy ez így van, azt jelzi az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének a héten adott nyilatkozata, amely szerint nem lenne meglepetés, ha Kissinger röviden tájékoztatást adna útjáról. Ez ezért is fontos, mert Kissinger nem hivatalos küldöttként nagyobb mozgástérrel rendelkezik, így kötöttségek nélkül megtehette, hogy találkozzon a kínai védelmi miniszterrel is, akivel szemben amerikai szankciók vannak érvényben. Li Sangfu 2018-ban Oroszországtól vásárolt fegyverek miatt került fel a szankciós listára. A szankciók ellen tiltakozva Peking legutóbb nem is járult hozzá, hogy Li Szingapúrban találkozzon az amerikai védelmi miniszterrel, Kissingernek tehát kulcsszerepe lehet Peking és Washington párbeszédének elmélyítésében. A látogatás kínai fogadtatása jelzi, hogy Kína kész a párbeszédre, de ehhez a Livel szembeni szankciók feloldását is elvárja.

Ezzel egybevághat a veterán amerikai diplomata egy decemberi interjúja, amelyben kritizálta a demokrata Joe Biden és republikánus elődje, Donald Trump kormányzatának hozzáállását, amely szerinte akadályozta az érdemi párbeszédet Kínával.

A politikai pályafutása alatt a republikánusok liberális szárnyát képviselő, Németországban született Kissinger 1969 és 1975 között Nixon és Ford elnökök külpolitikai tanácsadója volt, 1973-77-ig a külügyminiszteri posztot is betöltötte.

Kissinger szerint a két ország kapcsolata a globális béke meghatározó összetevője kell, hogy legyen, Peking és Washington nem engedheti meg, hogy ellenségként tekintsenek egymásra.

Az ellenséges viszony azonban aktív szakaszban van, ennek geopolitikai vetülete Tajvan, amelynek biztonságát az Egyesült Államok katonai jelenléttel szavatolja, miközben Kína is egyre aktívabban jelzi hadgyakorlatokkal, hogy a szigetet Kína elválaszthatatlan részének tekinti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!