UNICEF: Hetente tizenegy gyerek hal meg a Földközi-tengeren

2023. július 17. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az UNICEF becslései szerint idén legalább 289 gyermek halt meg vagy tűnt el, akik a veszélyes közép-mediterrán útvonalon próbáltak eljutni Észak-Afrikából Európába. Ugyanezen forrás szerint 2018 óta eddig mintegy 1500-ra tehető a gyermekáldozatok száma a Földközi-tenger középső részén, ami az útvonalon meghalt vagy eltűnt 8274 személyek egyötödét teszi ki.

A Földközi-tenger középső része az egyik legveszélyesebb útvonallá vált a gyermekek számára. Az átkelés során bekövetkezett számos hajótörésnek egyáltalán nem volt túlélője, sokszor nyom nélkül tűnnek el a lélekvesztők, amelyeken útnak indulnak, így a gyermekáldozatok tényleges száma valószínűleg sokkal magasabb. Az elmúlt hónapokban gyermekek és csecsemők is életüket vesztették ezen az útvonalon, más földközi-tengeri útvonalakon és a Nyugat-Afrikából induló atlanti-óceáni útvonalon, beleértve a Görögország és a spanyolországi Kanári-szigetek partjainál történt tragédiákat.

Az UNICEF sürgeti a kormányokat, hogy biztosítsanak nagyobb védelmet a veszélyeztetett gyermekek számára a tengeren, valamint a származási, tranzit- és célországokban, és felszólítja az Európai Uniót, hogy biztosítsa, hogy az intézkedések bekerüljenek a jelenleg tárgyalás alatt álló Európai Migrációs és Menekültügyi Paktumba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!