Legalább 35-en meghaltak az özönvízszerű esőzések miatt Dél-Koreában

2023. július 16. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 35 ember meghalt, miután özönvízszerű esőzések halálos áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak Dél-Koreában – írja a Sky News.

Az országot már egy hete heves esőzések sújtják, amelyek az elmúlt három napban felerősödtek, és egyes régiókban várhatóan vasárnapig folytatódnak. Szombaton közel 300 mm eső esett Dél-Koreában. A Koreai Meteorológiai Szövetség szerint az országban évente jellemzően 1000 mm és 1800 mm közötti csapadék hull – bár ennek nagy része a nyári hónapokban esik.

Észak-Csungcsong tartományban 6500 lakost evakuáltak, miután szombat reggel veszélyesen közel került egy gát a vízátfolyáshoz. A gát közelében számos alacsonyan fekvő falu, valamint az ezeket összekötő utak közül több is víz alá került, így a lakosok egy része az otthonában rekedt. Az árvíz sújtotta területekről készült légi felvételeken barna sár és olyan mély árvíz látható, hogy csak a tetők teteje látszik ki.

A 35 halálos áldozat közül legtöbben az ország középső és délkeleti régióiban vesztették életüket. Többen nem közvetlenül az árvíz, hanem az általa okozott földcsuszamlások miatt haltak meg.

Szintén ebben a tartományban egy alagutat is elöntött az ár, ott most 4-5 méter magasan áll a sáros víz. Az alagútban 15 autó és egy busz akadt el, a mentők eddig kilenc holttestet emeltek ki a vízből. A BBC szerint eddig 9 túlélőt sikerült kimenteni, de még legalább 11 embert tartanak számon eltűntként, bár az eltűntek száma a valóságban ennél nagyobb is lehet.

A tartományi tűzoltóság szerint több órába is beletelhet, mire az összes vizet kiszivattyúzzák, ráadásul nagyon lassan kell haladniuk, nehogy elsodorja az áramló víz a túlélőket vagy sérülteket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!