Az FSZB szerint az ukránok meg akartak gyilkolni két orosz újságírót, de ők elkapták a merénylőket

2023. július 15. – 09:54

frissítve

Az FSZB szerint az ukránok meg akartak gyilkolni két orosz újságírót, de ők elkapták a merénylőket
Az ukrán fegyveres erők 10. önálló hegyi rohamdandárjának egyik katonája Bahmut közelében 2023. július 13-án – Sofiia Gatilova / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Képsorozatot jelentetett meg az Andalu ügynökség a Zaporizzsjában gyakorlatozó ukrán női katonákról. A képeken az ukrán hadsereg 128. kárpáti hegyi rohamdandárja különböző harci felállásokat gyakorol július 15-én.

Fotó: Ercin Erturk / 2023 Anadolu Agency Fotó: Ercin Erturk / 2023 Anadolu Agency
Fotó: Ercin Erturk / 2023 Anadolu Agency Fotó: Ercin Erturk / 2023 Anadolu Agency
Fotó: Ercin Erturk / 2023 Anadolu Agency

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állítja, hogy megakadályozták két orosz újságíró meggyilkolását. A tervet szerintük az ukránok támogatták.

Az FSZB tájékoztatása szerint pénteken őrizetbe vettek olyan személyeket, akik Margarita Szimonyan és Kszenyija Szobcsak lakóhelye környékén végeztek felderítést. A letartóztatottak szerintük beismerték, hogy Ukrajna nevében készítették elő a két háborúpárti újságíró meggyilkolását, amiért fejenként 1,5 millió rubel (5,5 millió forint) jutalmat ígértek nekik.

Az ukránok nem kommentálták a hírt, de korábban tagadták, hogy részt vettek volna Oroszországon belüli, háborúpárti személyek elleni gyilkosságokban.

(Guardian)

Nyugati katonai elemzők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja leválasztani Jevgenyij Prigozsint a Wagner-csoportról. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint Prigozsin szerepe a Wagnerben továbbra is tisztázatlan, és úgy tűnik, hogy a Wagner-alakulatok jelenleg nem tevékenykednek Ukrajnában.

Az orosz elnök egy csütörtökön közzétett nyilatkozatban azt állította, hogy Prigozsin elutasította azt a javaslatát, hogy a Wagner-csoportot egységes harcoló erőként tartsák meg. Puytin azt is állította, hogy eközben több Wagner-parancsnok is bólogatott Prigozsin háta mögött a felvetésére. „Putyin valószínűleg azért hangsúlyozta Prigozsin eltérő válaszát, hogy problémaként állítsa be őt a lojális Wagner-parancsnokokkal szemben” – írta az ISW.

(Sky News)

Jun Szogjol dél-koreai elnök szombaton első alkalommal látogatott Ukrajnába, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette a Jonhap hírügynökség a dél-koreai elnöki hivatalra hivatkozva.

A meglepetésszerű látogatásra azután került sor, hogy Jun Szogjol a hét elején részt vett a vilniusi NATO-csúcstalálkozón, majd Lengyelországban is járt, ahol szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, és megvizsgálta, hogyan lehetne támogatni az orosz invázió elleni harcot. A dél-koreai elnök szombaton meglátogatta a bucsai tömeggyilkosságok helyszínét és Irpiny városát is. Ezt követően várhatóan csúcstalálkozót tart Zelenszkijjel – közölte az irodája.

Az Egyesült Államok szövetségeseként és növekvő fegyverexportőrként Dél-Koreára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Jun Szogjol kormánya ennek eddig ellenállt, és inkább humanitárius és pénzügyi segítséget nyújtottak, mivel tartanak Oroszország Észak-Korea feletti befolyásától.

Jun Szogjol a héten azt mondta, Ukrajna kérésére aknamentesítő felszerelések és mentőautók küldésére készül, és ígéretet tett arra, hogy Dél-Korea csatlakozik a NATO Ukrajnának szánt pénzügyi alapjához.

(Reuters)

A szombati hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium is beszámolt arról, hogy az oroszok nagy valószínűséggel leváltották a Zaporizzsja közelében harcoló 58. összfegyvernemi hadsereg parancsnokát, Ivan Popov vezérőrnagyot. A jelentés szerint Popovot nem a harctéri teljesítménye miatt távolították el, hanem azért, mert egy kiszivárgott, a csapatainak szánt videóban élesen bírálta az orosz védelmi minisztérium vezetését.

A brit hírszerzés szerint Popov megjegyzései felhívják arra a figyelmet, hogy sok orosz tiszt valószínűleg komoly elégedetlenséget táplál a magas rangú katonai vezetéssel szemben. A panaszok nagyrészt megegyeznek azokkal, amelyeket Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója tett a júniusi lázadása előtt.

„A beosztottaktól érkező közvetlen kritika valószínűleg egyre nagyobb problémát jelent Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök számára” – áll a jelentésben.

  • Putyin kijelentette, hogy a Wagner-csoport jogilag nem létezik. A ténylegesen létező Wagner vezetőivel viszont nemrég arról tárgyalt, hogy hogyan folytassák tevékenységüket.
  • Putyin szerint Ukrajna NATO-csatlakozása fenyegetés lenne Oroszországra nézve, és sebezhetővé tenné az egész világot.
  • Ukrajnában legalizálhatják az orvosi marihuánát, hogy enyhítsék a háborús sebesültek szenvedését.
  • Posztumusz Becsületrenddel tüntették ki Franciaországban Arman Soldint, az AFP tudósítóját, aki nemrég Ukrajnában halt meg.
  • Az ukránok elismerték, hogy „nem túl gyors” az ellentámadásuk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!