Ukrajnába utazott a dél-koreai elnök, meglátogatta a bucsai tömeggyilkosságok helyszínét

2023. július 15. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jun Szogjol dél-koreai elnök szombaton első alkalommal látogatott Ukrajnába, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – jelentette a Jonhap hírügynökség a dél-koreai elnöki hivatalra hivatkozva.

A meglepetésszerű látogatásra azután került sor, hogy Jun Szogjol a hét elején részt vett a vilniusi NATO-csúcstalálkozón, majd Lengyelországban is járt, ahol szolidaritását fejezte ki Ukrajnával, és megvizsgálta, hogyan lehetne támogatni az orosz invázió elleni harcot. A dél-koreai elnök szombaton meglátogatta a bucsai tömeggyilkosságok helyszínét és Irpiny városát is. Ezt követően várhatóan csúcstalálkozót tart Zelenszkijjel – közölte az irodája.

Az Egyesült Államok szövetségeseként és növekvő fegyverexportőrként Dél-Koreára egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Jun Szogjol kormánya ennek eddig ellenállt, és inkább humanitárius és pénzügyi segítséget nyújtottak, mivel tartanak Oroszország Észak-Korea feletti befolyásától.

Jun Szogjol a héten azt mondta, Ukrajna kérésére aknamentesítő felszerelések és mentőautók küldésére készül, és ígéretet tett arra, hogy Dél-Korea csatlakozik a NATO Ukrajnának szánt pénzügyi alapjához.

(Reuters)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!