Hatalmas tűzvész La Palma szigetén: 140 hektárnyi erdő kapott lángra, 500 embert evakuáltak

2023. július 15. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőtűz miatt legalább 500 embert kellett evakuálni a spanyolországi La Palma szigetén – közölték szombaton a hatóságok, ez a sziget első természeti válsághelyzete a 2021-es vulkánkitörés óta – írja a Reuters.

A tűz szombat hajnal felé tört ki El Pinar de Puntagordában, a Kanári-szigetek északi részén található erdős területen, miközben számos európai város extrém hőségre készül a jövő héten. A tűzvész előrehaladtával legalább 11 ház megsemmisült – közölte szombaton Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke. „Az evakuálandó emberek száma elérheti az ezret. Ez attól függ, hogy meg tudjuk-e fékezni ezeket az erős szeleket” – mondta Clavijo újságíróknak La Palmán. Hozzátette, hogy mintegy 140 hektárnyi földet pusztított el a tűz.

Négy helikopter és négy földi tűzoltóegység küzdött a tűz megfékezéséért a szigeten, amely egy spanyol szigetcsoport része Nyugat-Afrika partjainál. A sziget hatóságai a szigetcsoport más szigeteiről, például La Gomeráról és Teneriféről kértek segítséget.

2021 szeptemberében több mint 2000 épület semmisült meg, és több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, amikor a Cumbre Vieja vulkánból láva kezdett ömleni. A kitörés három hónapig tartott, és a láva hamuja vastag fekete porból álló koromtakaróval borította be a környéket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!