Száz év után, 2025-től újra lehet fürdőzni a Szajnában

2023. július 9. – 23:40

Száz év után, 2025-től újra lehet fürdőzni a Szajnában
Fürdőzők a Szajnában 1938-ban Párizsban – Fotó: Keystone-France/Gamma-Keystone/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Száz év után, 2025-től újra fürdőzhetnek a párizsi lakosok és a turisták a Szajnában, írja az MTI Anne Hidalgo, Párizs polgármesterének bejelentése alapján. A hírt Hidalgo a Twitter-oldalán is megosztotta:

Három helyszínt nyitnak meg, egy részben már használatban lévő vízi központot, valamint két további központi fürdőhelyet, nem messze az Eiffel-toronytól. A fürdőhelyeket bóják jelölik majd, a helyszínen öltözőket és zuhanyzókat is biztosítanak – közölte a polgármester.

A párizsiak régi vágya, hogy újra úszhassanak a francia fővárost átszelő Szajnában. Amikor 1900-ban először rendeztek olimpiai játékokat Párizsban, az úszóversenyeket a folyóban tartották. A rossz vízminőség miatt azonban 1923-ban hivatalosan betiltották a fürdőzést a Szajnában, de még a hatvanas évek elején is akadtak olyanok, akiket nem tántorított el a tilalom attól, hogy megmártózzanak a folyóban.

A Szajnán egyébként már létezik egy szabadtéri uszoda, de itt az úszók nem magában a folyóban, hanem az ahhoz rögzített medencékben úsznak.

A Szajnának központi szerepe lesz a 2024-es párizsi nyári olimpiai és paralimpiai játékokon is. Az olimpia megnyitó ünnepségen legalább 140 hajó vonul majd fel a folyón, fedélzetükön körülbelül tízezer sportolóval.

A vízminőség javítása érdekében megkezdődött a Szajna megtisztítása, aminek költsége 1,4 milliárd euró. Emellett a központi szennyvízhálózatra kötnek mintegy 23 ezer otthont és 260 lakóhajót, amelyek eddig a folyóba engedték a tisztítatlan szennyvizet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!