Lukasenko: Nem én vagyok Európa utolsó diktátora

2023. július 6. – 20:27

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz vezető visszautasította, hogy Európa utolsó diktátorának nevezzék – írja az MTI. Meglátása szerint az elnevezés téves, de ha mégis diktátor lenne, minden bizonnyal nem ő lenne az utolsó. Mindezt a minszki Függetlenségi Palotában tartott csütörtöki rendezvényen jelentette ki.

A 68 éves Lukasenko 1994 óta irányítja az országot. A csütörtöki rendezvényen feltett kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy Európa utolsó diktátorának tartják és aggódik-e amiatt, hogy távozása után mi vár Belaruszra, azt válaszolta, hogy bocsánatkéréssel tartoznak neki, amiért diktátornak nevezték. Elmondása szerint ő nem diktátor, de ha mégis az lenne, nem ő lenne az utolsó Európában.

Elmondása szerint már elgondolkodott azon, hogy élete hátralevő részét nem a hatalomban tölti, azonban túlságosan aggódik országa jövője miatt.

„Nem hiszem, hogy nélkülözhetetlen lennék, de mi történik, ha egy új vezető mindent tönkretesz?”

– tette fel a kérdést, ami elmondása szerint már sokak fejében megfogalmazódott.

„A hatalom nem azért adatik, hogy elmerüljünk a sárban. Nem én döntök arról, hogy hatalmon vagyok-e. A nép bízott meg ezzel a tisztséggel”

– jelentette ki.

Alekszandr Lukasenko az elnöki palotában február 16-án – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
Alekszandr Lukasenko az elnöki palotában február 16-án – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az ellenzék szerint azonban a legutóbbi, 2020-as választást csalással nyerte meg. A 2020. augusztus 9-i elnökválasztást az országot immár 29 éve irányító Lukasenko zsinórban hatodszor, 80 százalékos többséggel nyerte meg. Ezt soha nem látott erejű tiltakozás követte, amit először brutális fellépéssel próbált megakadályozni a hatalom, de miután hétezer őrizetbe vétel – és fogdai kínzás –, sok száz sebesült, három halott és néhány furcsa öngyilkosság után sem tűntek el a tüntetők, Lukasenko egy időre visszavonulót fújt. A Telex ezzel a helyszíni riporttal indult el 2020 őszén, kollégánk, Nyilas Gergely számolt be a minszki mindennapokról.

Lukasenko rámutatott, hogy 29 éves irányítása alatt a fogva tartottak száma 50 ezerről 22 ezerre csökkent a belarusz börtönökben. „Valószínűleg nem vagyok erőskezű diktátor” – magyarázta.

Miután egészségi állapotáról hónapokig cikkezett a sajtó, mivel autóval tett meg egy rövid távot a május 9-i moszkvai győzelem napi ünnepségeken, majd az orosz elnök által szervezett ebéden sem jelent meg, Lukasenka a csütörtöki rendezvény több mint három és fél óráig tartó újságírói kérdései után futballsérülésre hivatkozva bicegve távozott, és az újságírókat is óvatosságra intette.

Lukasenko ellenfelei szerint az elnök elcsalta a választásokat, országa szuverenitását pedig Vlagyimir Putyin orosz elnöknek rendelte alá. A belaruszvezető és támogatói elutasítják a választási csalás vádját, meglátásuk szerint Lukasenko azért élvezi a választók túlnyomó többségének a bizalmát, amiért kivezette Belaruszt a Szovjetunió 1991-es összeomlását követő zűrzavaros időszakból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!