Kisiklott egy vonat, veszélyes anyagokat szállító vagonok zuhantak a Yellowstone folyóba

2023. június 25. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A megyei katasztrófavédelmi szolgálat tájékoztatása szerint veszélyes anyagokat szállító tehervagonok zuhantak a Yellowstone-folyóba Montana állam területén, miután szombaton egy, a folyón átívelő híd összeomlott egy kisikló tehervonat alatt – írja az MTI.

A vasúttársaság közleménye szerint a Billingstől durván 60 kilométerre nyugatra történt balesetben személyi sérülés nem történt, a vízbe esett vagonokból azonban a helyszíni jelentések szerint sárgás folyadék szivárgott. A vagonokban többek közt forró aszfaltot és olvadt ként szállítottak, a hatóságok átmenetileg lezárták a folyó környékén a hídtól folyásirányban lefelé található ivóvízforrásokat. Két vagonban nátrium-hidrogén-szulfátot szállítottak, de ezek nem estek a vízbe, és az első vizsgálatok alapján nem is sérültek meg.

A baleset környékén, a Yellowstone-folyó völgyének ritkán lakott részén többnyire farmok és mezőgazdasági területek találhatók, a megyei katasztrófavédelmi szolgálat vezetője pedig azt is közölte, hogy a helyszínen dolgozókat nem fenyegeti közvetlen veszély. Azt is hozzátette, hogy a vízbe jutott anyagot a megduzzadt folyó felhígítja, de mivel az ivóvízforrásokat elővigyázatosságból lezárták, a környéken élőket arra kérték, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mert a veszélyes anyag esetleges szivárgása miatt bevezetett korlátozások vízhiányt okozhatnak.

A híd összeomlása a Global Net internetszolgáltató üvegszálas kábelét is tönkretette, a szolgáltató jelezte, hogy fennakadások lehetnek ügyfelei internet-hozzáférésében.
Azt egyelőre nem tudni, hogy mi áll a baleset hátterében, a szövetségi vasúti felügyelet a helyszínen vizsgálja, hogy mi okozta a híd összeomlását. A közelmúltban heves esőzések duzzasztották fel a folyót, de nem egyértelmű, hogy ez hozzájárult-e a történekhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!