Putyin: Elárulták Oroszországot

2023. június 24. – 10:21

Putyin: Elárulták Oroszországot
A Kreml által közzétett hivatalos fotó Vlagyimir Putyin orosz elnökről, amit a szombati televíziós beszéd alkalmából adtak ki – Fotó: Gavriil Grigorov / Sputnik via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Televíziós beszéddel jelentkezett Vlagyimir Putyin azután, hogy az Ukrajnában szolgálatot teljesítő hadúr, Jevgenyij Prigozsin az orosz védelmi minisztérium ellen fordult.

„Megvédjük az államiságunkat, az árulástól is. Mert amit most látunk, az árulás”

– mondta az orosz elnök rövid televíziós beszédében.

„Neonácik és gazdáik ellen küzd Oroszország”, „rendkívüli harcot folytat”, amelynek nehéz pillanatában egyesek „személyes ambíciókért árulták el saját hazájukat, népüket” – mondta az elnök.

Prigozsin nevét nem említette, viszont az általa létrehozott Wagner magánhadsereget (CSVK Wagnera) nagyra értékelte, mondván, a fegyveres erők és a magánhadsereg önkéntesei is „vállt vállnak vetve harcoltak”, „felszabadították Artyomovszkot” – ez Bahmut korábbi és az orosz hírekben jelenleg is használt neve –, „küzdöttek Novoroszijáért” – azaz azokért a területekért, amelyeket Ukrajnából szakítana ki Oroszország.

Putyin láthatóan igyekezett a harcosokat a maga oldalára állítani. Elismerte az ukrajnai harcokban eddig elszenvedett nagy veszteségeiket, megjegyezve, hogy az árulással a harcokban életüket adó katonákat is elárulták „azok, akik anarchiát” akarnak teremteni mostani akciójukkal.

„Bármilyen belső zavargás halálos veszély államunknak, nekünk, a nemzetnek. Ez népünk hátba szúrása.”

Mindenki, akik tudatosan vállalta mindezt, és zsarolni próbálja az államot, annak „azonnali, elkerülhetetlen büntetéssel kell számolnia, felelnie a törvény és népünk előtt.”

Putyin elismerte, hogy a terrorelhárítási intézkedéseket életbe léptették Moszkvában, a főváros körüli megyében és több más régióban is.

Nem tagadta, hogy Rosztovban a rend helyreállítása akadozik, mert az Ukrajnával szomszédos városban „korlátozzák a polgári és a katonai működést” az országot anarchiába taszító erők.

„A hadsereg főparancsnokaként, az ország polgáraként mindent megteszek, hogy megvédjem az országot, az alkotmányos rendet, a polgárok szabadságát.”

„Az, aki fegyvert emelt fegyveres társaira, elárulta Oroszországot, és ezért felelni fog.”

Rövid beszédében láthatóan meghagyta a lehetőségét annak, hogy a Prigozsin mellé álló katonák feladják magukat következmények nélkül, jelezve, hogy lehetnek, akiket megtévesztve vontak bele az akcióba, amelynek leverése után az ország „erősebb lesz.”

Az ötperces televíziós beszédről nem mondható el, hogy erőtől duzzadó lett volna. Putyin inkább kérte, mint fenyegette a résztvevőket, hogy hagyjanak fel a fegyveres akcióban való részvétellel.

Putyin a jelenlegi helyzetet 1917-hez hasonlította – bár nem nevezte nevén sem a februári polgári, sem az októberi bolsevik forradalmat. Szerinte az I. világháború alatt a hadsereg és a nép háta mögött ármánykodó politikusok „ellopták az országtól a győzelmet”, majd végül „oroszok öltek oroszokat”, és az ország hatalmas területi veszteségeket is szenvedett. „Nem engedjük, hogy ez megismétlődjön” – mondta Putyin.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!