A pénteken kitört Prigozsin-ügyről, röviden

2023. június 24. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldosok vezetője pénteken olyan kijelentéseket tett, miszerint az ukránok nem is voltak agresszívek, csak az orosz vezérkar és az oligarchák akartak háborúzni, Vlagyimir Putyin elnököt megtévesztik, Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert pedig bíróság elé kéne állítani.

Állítása szerint miután ezeket a kijelentéseket tette, az orosz sereg megtámadta a Wagner-csoport ukrajnai állásait, és több katonája meghalt. A támadásról közzétettek egy videót, de egyes orosz hírforrások elemzése szerint a csapásról készült videó szinte biztosan megrendezett.

Az állítólagos támadás után Prigozsin figyelmeztetett, hogy csapatai elindulnak egy „igazságmenetre”, hogy megbüntessék Szergej Sojgu védelmi minisztert, és felszólította a hadsereget, hogy ne tanúsítsanak ellenállást. A hajnali órákra a Wagner-csoport Rosztov környékén volt, ahol állítólag összecsapások is történtek az orosz fegyveres erőkkel.

Moszkvában a péntek esti órákra fokozták a biztonsági intézkedéseket, és az összes fontosabb létesítményt, állami hatóságot és közlekedési infrastruktúra létesítményeit fokozott őrizet alá helyezték.

Vlagyimir Alekszejev altábornagy, az orosz titkosszolgálat tisztviselője azzal vádolta a Wagner-zsoldosokat, hogy államcsínyt követnek el. Prigozsin tagadta, hogy államcsínyre készülne, de az orosz terrorelhárítás már büntetőeljárást helyezett kilátásba ellene. Ha elfogják, 12 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Már Putyin is tud a büntetőeljárásról és az egész Prigozsin-ügyről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!