Negyvenmilliárd dolláros Marshall-tervvel építhetik újjá az ukrán ipart

2023. június 19. – 20:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Negyven milliárd dolláros, azaz közel 13,7 ezer milliárd forintos tervet dolgozna ki Ukrajna a gazdasága helyreállítására és újjáépítésére, írja a Guardian. A „Zöld Marshall-tervről” egy magasrangú ukrán tisztviselő is beszélt a lapnak, a cél pedig egy szénmentes acélipar létrehozása lenne.

A tervről politikusok és üzletemberek Londonban tartanak majd a héten egy nemzetközi csúcstalálkozót, ahol megvitatják Ukrajna újjáépítésének rövid- és hosszútávú kérdéseit. Felmerült egy „háborús kockázati biztosítási rendszer” létrehozása is, amivel azon vállalatok befektetéseit fedeznék, akik újra elkezdenének befektetni Ukrajnában.

Feltehetően a Világbank képviselői is résztvesznek a kétnapos csúcstalálkozón – a szervezet elnökével, Ajay Bangával hétfőn telefonon is egyeztetett Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök arra bíztatta a Világbankot, nyissák újra képviseletüket Ukrajnában, emellett megköszönte a szervezet „rendíthetetlen támogatását”, és a Nova Kahovka-gát felrobbantása utáni gyors segítségnyújtásukat is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!