Több lengyel városban tüntettek a szigorú abortuszellenes törvény miatt

2023. június 15. – 06:54

Másolás

Vágólapra másolva

Varsóban és több más lengyel városban tüntettek szerdán a szigorú abortuszellenes törvény miatt, miután úgy halt meg egy terhes nő, hogy a családja szerint egy abortusz megmenthette volna az életét, írja a Reuters.

A tüntetők Varsóban az egészségügyi minisztérium épülete elé vonultak. Többek között „Orvosokat akarunk, nem misszionáriusokat” és „Pokol a nőknek” feliratú transzparenseket vittek magukkal.

Az Európában a legszigorúbbak közé tartozó lengyel abortuszellenes törvény ellen az elmúlt években többször tiltakoztak. Most, az őszi választások előtt újra felszította a kormányellenes érzelmeket a 33 éves Dorota halála.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök 2021-ben életbe léptette azt az alkotmánybírósági határozatot, amely megtiltotta a magzati rendellenességekkel járó terhességek megszakítását. A beteg magzatokra hivatkozva elvégzett abortuszok korábban az összes elvégzett beavatkozás 98 százalékát tették ki. A hatályos szabályok szerint ezentúl már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.

Abortuszjogi aktivisták elmondták, hogy legalább öt olyan terhes nő halt meg a törvény életbe lépése óta, akiknek egy abortusz megmenthette volna az életüket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!