Oroszországban akkora a munkaerőhiány, hogy elítélteket keresnek a Lada-gyárba

2023. június 15. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly szeptemberben elrendelt részleges katonai mozgósítás szokatlan helyzetbe hozta az orosz autóipart. Miközben több százezer munkaképes fiatalt soroztak be a hadseregbe, majd rövid kiképzés után az ukrán frontra küldték őket, mások viszont elmenekültek Oroszországból, idén áprilisra 3,3 százalékra, vagyis rekord alacsony szintre csökkent a munkanélküliségi ráta, egyúttal égető munkaerőhiány alakult ki.

Az átrendeződést a legnagyobb autógyártó, az AvtoVAZ is megérezte, ahol az Automotive News Europe cikke szerint felvették a kapcsolatos az orosz regionális börtönszolgálattal, hogy kényszermunkára ítélt rabokkal segítsen feltölteni a Lada-gyár személyi állományát.

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat Szamara régióban működő kirendeltségétől származó információk szerint, a szervezet képviselői találkozón vettek részt az AvtoVAZ-nál, amelyen megállapodtak arról, hogy szeptembertől 28 százalékkal, 2024 januártól pedig 40 százalékkal szeretnék növelni az autógyártás ütemét és mennyiségét és ebben segíthetnek a kényszermunkások. Hogy pontosan hány rab kerülhet a Lada szerelőszalagjai mellé hamarosan, arról nem adtak ki nyilatkozatot és az AvtoVAZ nem kívánta kommentálni az értesülést.

Oroszországban tavaly összesen 450 ezer új autót állítottak elő, ami a Szovjetunió összeomlása óta regisztrált legalacsonyabb mennyiség. A Telexen korábban rendszeresen írtunk arról, hogy miként változtatta meg a nyugati autógyártók oroszországi elképzeléseit a tavaly február óta tartó orosz-ukrán háború. Cikkünkből kiderült, hogy milyen körülmények közt vált meg jelentős érdekeltségeitől, majd hagyta el Oroszországot az AvtoVAZ-ban addig többségi tulajdonos Renault-csoport, hogyan követte a Volkswagen, a BMW, vagy éppen a Mercedes, míg ebből a cikkből kiderül, hogy a Ladákat egy ideig bizonyos alapvető extráktól megfosztva forgalmazták, mert ezeket nem tudta beszerezni a gyár a nyugati embargó miatt és eközben sorra jelentkeztek be az Európában kevéssé ismert kínai tömeggyártók, hogy elfoglalják az orosz piacot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!