Észtország kitiltotta Kirill pátriárkát a területéről

2023. június 10. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Észtország megtiltotta Kirill pátriárkának, az orosz ortodox egyház fejének, hogy a területére lépjen, jelentette az MTI. A Vlagyimir Putyin orosz elnök szimpatizánsaként számontartott pátriárka egy új listára került fel, amely ötvennyolc embernek tiltja meg a beutazást Észtországba. A tallinni külügyminisztérium pénteki közlése szerint a listán szereplő személyek bűnrészesek, illetve társtettesek az emberi jogok komoly megsértésében. Mások Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki őrizetbe vétele és elítélése miatt kerültek fel a nemkívánatos személyek listájára. Áprilisban Vlagyimir Kara-Murzát huszonöt év börtönre ítélték.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter a döntést magyarázva azt mondta, hogy Kirill pátriárka az egyik legnagyobb támogatója és védelmezője Putyin ideológiájának. „Megindokolta és népszerűsítette az Ukrajna elleni háborút” – tette hozzá.

Kirill pátriárka – Fotó: Stringer / Reuters
Kirill pátriárka – Fotó: Stringer / Reuters

Tavaly egyébként az ukrajnai háború tényét tagadó, KGB-s ügynökmúlttal rendelkező Kirill pátriárka Orbán Viktor magyar kormányfő nyomására került le az EU Oroszországot érintő szankciós listájáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!