Közös nyilatkozatot írt alá Iohannis és Zelenszkij Ukrajna NATO-csatlakozásáról

2023. június 1. – 17:57

Közös nyilatkozatot írt alá Iohannis és Zelenszkij Ukrajna NATO-csatlakozásáról
Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 1-én az Európai Politikai Közösség Moldovában megszervezett csúcszalálkozóján – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatot írt alá Ukrajna euroatlanti integrációjáról Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő csütörtökön, írta az Agerpres.

A nyilatkozatban közösen üdvözlik „Ukrajna jelentős előrelépését az euroatlanti integráció felé”; azt írják, közös erőfeszítéssel támogatják az Ukrajna szövetségbe való integrációjára, a NATO standardjainak gyakorlatba ültetésére irányuló erőfeszítéseket; kifejezik készségüket arra, hogy „kétoldalú konzultációkat folytassanak az Ukrajnának nyújtott nemzetközi biztonsági garanciákról, mielőtt Ukrajna a 2022. szeptember 13-i kijevi biztonsági megállapodás értelmében NATO-tagságot szerez.”

A dokumentum szerint Románia továbbra is előmozdítja a szövetség politikai és gyakorlati támogatását Ukrajna számára annak érdekében, hogy Ukrajna képes legyen hatékonyan megvédeni szuverenitását és területi integritását, Ukrajna pedig tovább mélyíti a NATO-val való interoperabilitását és modernizálja biztonsági és katonai erőit.

„Ukrajna nagyra értékeli a Románia és a román nép által ezekben a kritikus pillanatokban felajánlott politikai és gyakorlati támogatást (...) a menekültek befogadását, a nemzetközi segítség áthaladásának lehetővé tételét az ország területén, a gabonaexport megkönnyítését, Ukrajna nemzetvédelmi és ellenállóképesség-erősítő erőfeszítéseinek támogatását, beleértve a védelmi képességek növelését is; Ukrajna üdvözli a Románia javaslatait és erőfeszítéseit a konfliktus utáni újjáépítéssel kapcsolatban” – áll a közös nyilatkozatban.

A nyilatkozat értelmében Románia mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges, és továbbra is az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás és segítség megerősítését kéri. „Románia támogatni fogja Ukrajnát a konfliktus utáni újjáépítésben és helyreállításban a stabil, biztonságos és ellenálló állam biztosítása érdekében” – írják.

A dokumentum szerint Románia támogatja Ukrajnát a NATO-tagság megszerzésére irányuló törekvésében, amint a feltételek teljesülnek, és továbbra is együtt dolgoznak azért, hogy támogatást kapjanak az Orosz Föderáció által indított háború miatt sebezhető államok stabilitásának és ellenállóképességének megerősítésén, a fekete-tengeri hajózás szabadságának és biztonságának biztosításán nemzetközi normákkal és elvekkel összhangban, valamint a tartós biztonság, stabilitás, demokrácia és jólét elérése érdekében a fekete-tengeri térségben.

Klaus Iohannis román és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az Európai Politikai Közösség (EPC) második csúcstalálkozóján vesz részt, a Moldovai Köztársaságban. A csúcstalálkozón, amelyet a Chişinăutól mintegy 35 kilométerre található Mimi-kastélyban tartanak, európai államfők, miniszterelnökök és magas rangú tisztségviselők vesznek részt, a találkozón többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!