Kudarcba fulladt az első észak-koreai katonai műhold fellövése

2023. május 31. – 06:56

Kudarcba fulladt az első észak-koreai katonai műhold fellövése
A lezuhant hordozórakéta egyik része – Fotó: dél-koreai védelmi minisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

Kudarcba fulladt az első észak-koreai katonai felderítő műhold fellövése szerdán, miután a hordozórakéta második fokozata meghibásodott, írja a CNN. Az állami hírügynökség (KCNA) beszámolója szerint a phenjani vezetés a lehető leghamarabb szeretne végrehajtani egy újabb fellövést. A KCNA szerint az új hajtóműrendszer megbízhatatlansága és az üzemanyag instabilitása miatt zuhant a tengerbe a rakéta. Az észak-koreai Nemzeti Űrfejlesztési Ügynökség közölte, hogy „sürgősen” kivizsgálja a hibát, és az újabb tesztek után megint megkísérlik a fellövést.

A dél-koreai vezérkari főnök azt közölte, hogy 8 óra körül az Eocheong-szigettől körülbelül 200 kilométerre azonosítottak egy tárgyat, ami feltehetően a fellőtt hordozórakéta egyik darabja.

A dél-koreai vezérkari főnök tájékoztatása szerint a kilövés szerda reggel 6:29 körül történt. Két perccel később az egyik légvédelmi sziréna megszólalt Szöülban, Dél-Korea fővárosában, és kimentek az evakuálására felkészítő üzenet a lakosságnak. 6:45 előtt pár perccel viszont már azt közölték, hogy téves volt a figyelmeztetés. A rakétát Pyongan tartományból lőtték fel. Utána déli irányban haladt, a Sárga-tengeren lévő Baengnyeong-sziget felett is átrepült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!