Meghalt Tina Turner

2023. május 24. – 21:44

Meghalt Tina Turner
Tina Turner a „Tina – Das Tina Turner Musical” című musical premierjén a Stage Operettenhausban Hamburgban, Németországban 2019. március 3-án – Fotó: Franziska Krug/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

83 éves korában meghalt Tina Turner – írja a Sky News az énekesnő szóvivőjének közleménye alapján.

„Tina Turner, a rock and roll királynője ma 83 éves korában, hosszú betegség után békésen meghalt a svájci Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában. Vele a világ egy zenei legendát és példaképet veszített el”

– fogalmazott a képviselő.

A tizenkétszeres Grammy-díjas, amerikai származású svájci énekesnő, színésznő 1939. november 26-án született Anna Mae Bullock néven Tennessee államban. Turner férje, a szintén Grammy-díjas zenész Ike Turner oldalán vágott bele zenei karrierjébe. Az Ike&Tina Turner duó a hetvenes években óriási sikereket ért el olyan toplistás slágerekkel, mint a River Deep, Mountain High vagy a Proud Mary.

Hiába ívelt zenei karrierjük felfelé, Turnerék házassága hamar zátonyra futott. Ahogy a Tina Turner életét bemutató dokumentumfilmről írt cikkünkben írtuk, az énekesnő először 1981-ben, a People magazinnak adott interjúban beszélt nyilvánosan arról, hogy egykori férje és menedzsere, Ike Turner totális terrorban tartotta a házasságuk alatt. 1978-ban adta be a válókeresetet.

Tina Turner koncerten a hollandiai Arnheimben található Gelredome-ban 2009. március 21-én – Fotó: Rob Verhorst / Redferns
Tina Turner koncerten a hollandiai Arnheimben található Gelredome-ban 2009. március 21-én – Fotó: Rob Verhorst / Redferns

Házasságának szétesése után Tina Turner elkezdte újraépíteni karrierjét: 1983-ban kiadta Let's Stay Together című dalát, amit 1984-ben a Private Dancer című album követett. A zenei sikerek mellett egyre több filmszerepet is ajánlottak neki. Először 1975-ben a Tommy című filmben mutathatta meg színészi tehetségét, amiben egy LSD-függő nőt kellett eljátszania. Később Entity nagynéniként tűnt fel Mel Gibson oldalán a Mad Max 3.-ban, a film betétdala, a We Don't Need Another Hero azonnal slágerré vált. 1993-ban pedig Az utolsó akcióhősben is játszott.

Turner a világ egyik legsikeresebb rockénekesnője volt, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte 200 millió példányban keltek el, és több koncertjegyet adott el, mint bármelyik másik szólóénekes a történelemben. 2005-ben George W. Bush akkori amerikai elnök Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban.

Nyolcévnyi pihenés után az énekesnő 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tourra rengeteg jegyet adtak el, ez volt a 2008–2009-es év egyik legsikeresebb turnéja.

Az énekesnő életét bemutató dokumentumfilmről itt írtunk bővebben.

Frissítés: Cikkünk egy korábbi verziójában pontatlanul fogalmaztunk Tina Turner válásának okairól, a javított verzióban világossá tettük, hogy az énekesnőt a házasságában komoly abúzus érte.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!