Újra ír Salman Rushdie, akit tavaly nyáron életveszélyesen megsebesített egy késes támadó

2023. május 23. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

Újra írni kezdett az indiai születésű brit–amerikai író Salman Rushdie, miután tavaly nyáron életveszélyesen megsebesítette és fél szemére megvakította egy késes támadó egy irodalmi fesztiválon, amit New Yorkban tartottak, írja a BBC.

Rushdie kedden egy beiktatási ceremónián vett részt a windsori kastélyban, ahol kitüntetést kapott Anna brit királyi hercegnőtől, aki a Becsület Társainak Szolgájává avatta a díjnyertes írót. Az esemény után Rushdie azt mondta, hogy „eltartott egy darabig”, de újra írni kezdett. Egy másik washingtoni rendezvényen pedig azt is elárulta, hogy egy meglehetősen rövid köteten dolgozik, ami a vele történtekről fog szólni.

Rushdie-t máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba 2022 augusztusában, miután egy késes támadó 10-15-ször megszúrta. Rushdie két napig lélegeztetőgépen volt, és összesen hat hetet töltött kórházban. Támadója, a 24 éves Hadi Matar első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, meglepődött, hogy az író túlélte a támadást.

Az író idén májusában szólalt meg először a tavalyi támadás óta, mikor megkapta a Freedom to Publish-díjat a Brit Könyvdíjak átadásán. Rushdie egy videóüzenetben arra figyelmeztette az esemény résztvevőit és követőit, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!