Rekordnagyságú, 1,2 milliárd eurós uniós büntetést kapott a Meta

2023. május 22. – 13:25

Rekordnagyságú, 1,2 milliárd eurós uniós büntetést kapott a Meta
Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ír adatvédelmi hatóság 1,2 milliárd eurós (nagyjából 450 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Metára, amiért az egyesült államokbeli cég nem felelt meg az uniós adatvédelmi szabályoknak. A Politico szerint ez a legnagyobb bírság, amelyet az EU általános adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján eddig valaha kiszabtak.

A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is a termékei közt tudó vállalat azzal sértett az írek szerint szabályt, hogy megfelelő védelem nélkül továbbította európai Facebook-felhasználók adatait a tengerentúlra. Az Európai Bíróság 2020-ban érvénytelenítette a korábbi EU-USA adattovábbítási megállapodást, és szigorúbb követelményeket határozott meg az általános szerződési feltételekre. Az ír hatóság szerint ezek nem kezelték az alapvető jogokat veszélyeztető kockázatokat, amelyeket a bírósági döntés felvetett.

Az EU és az USA már dolgozik egy új egyezményen, amely a Politico szerint június és október között születhet meg. A Meta október 12-ig támaszkodhat az általános szerződési feltételekre az adattovábbításhoz. A cég korábban figyelmeztetett: ha ezután úgy kellene az általános szerződési feltételekre szorulnia, hogy nincs más lehetősége, akkor akár le is állíthatja a szolgáltatásait az EU-ban.

A vállalat közleménye szerint az ír büntetés „indokolatlan és szükségtelen”, és fellebbezést fog beadni, de a döntés nem okoz azonnali zavart a Facebook működésében. Az ügy nem egyetlen cég gyakorlatáról, hanem az USA és az EU szabályainak ütközéséről szól, amit várhatóan a nyáron feloldanak a két fél döntéshozói, írja a Meta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!