Nagy előnnyel vezet a jelenlegi miniszterelnök a görögországi választások előzetes eredményei szerint

2023. május 21. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnapi görögországi parlamenti választáson leadott szavazatok közel kétharmadának összesítése után az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt nagy előnnyel vezet a baloldali Sziriza tömörülés előtt – jelentette az AP amerikai hírügynökség vasárnap este.

A leadott szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Kiriákosz Micotákisz jelenlegi kormányfő által vezetett ND a voksok 41 százalékát szerezheti meg, míg az Aléxisz Cíprasz korábbi miniszterelnök (2015–2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékára számíthat.

A vasárnapi volt az első parlamenti választás a balkáni országban azóta, hogy véget ért a nemzetközi intézmények szigorú felügyelete a görög gazdaság felett. A hitelintézetek mentőövet dobtak az országnak és finanszírozták a görög gazdaság és állam működését az elmúlt tízéves pénzügyi válság idején.

A most 48 éves Cíprasz a közel egy évtizednyi hosszú válság során négy éven keresztül miniszterelnökként vezette az országot, és ezt követően már nem tudta visszaszerezni korábbi széles társadalmi-politikai támogatottságát.

Az új választási törvénynek megfelelően rendezett voksolás várható eredményei alapján az ND szinte biztosan nem fog tudni egyedül kormányt alakítani a 300 fős görög parlamentben.

Micotákisz vagy a többi politikai párt vezetője között keres koalíciós partnert, vagy júliusban előrehozott választások megtartása mellett dönthet más választási szabályok szerint, amely már lehetővé tenné, hogy az ND egyedül is kormányt alakíthasson.

A választások előtti görög politikai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!