Kitört az Etna, leállították az egyik szicíliai repteret

2023. május 21. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Leállították a kelet-szicíliai Catania városát kiszolgáló repteret vasárnap, mert az Etna vulkáni hamut lövellt ki a kifutópályákra – írja a Reuters. A 3330 méter magas vulkán évente többször is kitörhet, lávát és hamut lövellve magasan a földközi-tengeri sziget fölé. Az utolsó nagyobb kitörés 1992-ben volt.

A reptér forgalmát addig korlátozzák, amíg elég biztonságos nem lesz a repülés a területen, közölték a repülőtéri illetékesek.

Vulkanológusok korábban fokozott aktivitást jelentettek Európa legmagasabb vulkánjánál, amelyet azonban az alacsony felhőzet miatt nem lehetett közvetlenül látni. A jelentések szerint a délnyugatra fekvő Adranóban és Biancavillában robbanásokat lehetett hallani, és ugyanezen a területen, valamint a délebbre fekvő Cataniában is lavinaszerű hamu hullott.

Hétfőn reggel a cataniai Geofizikai és Vulkanológiai Intézet új vulkán rengéshullámot érzéktel, ami egy egy új kitörési szakasz jele.

Az Etna legutóbb tavaly novemberben tört ki, és csak február 14-én ért véget a kitörés. Most a szimulációk azt jelzik, hogy vulkáni hamu és gázok délnyugati irányba terjedhetnek, szóródhatnak szét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!