Kitört az Etna, leállították az egyik szicíliai repteret

2023. május 21. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Leállították a kelet-szicíliai Catania városát kiszolgáló repteret vasárnap, mert az Etna vulkáni hamut lövellt ki a kifutópályákra – írja a Reuters. A 3330 méter magas vulkán évente többször is kitörhet, lávát és hamut lövellve magasan a földközi-tengeri sziget fölé. Az utolsó nagyobb kitörés 1992-ben volt.

A reptér forgalmát addig korlátozzák, amíg elég biztonságos nem lesz a repülés a területen, közölték a repülőtéri illetékesek.

Vulkanológusok korábban fokozott aktivitást jelentettek Európa legmagasabb vulkánjánál, amelyet azonban az alacsony felhőzet miatt nem lehetett közvetlenül látni. A jelentések szerint a délnyugatra fekvő Adranóban és Biancavillában robbanásokat lehetett hallani, és ugyanezen a területen, valamint a délebbre fekvő Cataniában is lavinaszerű hamu hullott.

Hétfőn reggel a cataniai Geofizikai és Vulkanológiai Intézet új vulkán rengéshullámot érzéktel, ami egy egy új kitörési szakasz jele.

Az Etna legutóbb tavaly novemberben tört ki, és csak február 14-én ért véget a kitörés. Most a szimulációk azt jelzik, hogy vulkáni hamu és gázok délnyugati irányba terjedhetnek, szóródhatnak szét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!