Mégsem találták meg a légi katasztrófa után dzsungelben eltűnt kolumbiai gyerekeket

2023. május 20. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem találták meg azt a négy gyereket, akik egy repülőgép-baleset után eltűntek az Amazonas dzsungelében – írja az Associated Press.

Május elsején, a kora reggeli órákban a dzsungel felett lezuhant egy kisrepülőgép motorhiba miatt. A kolumbiai csapatok kedden találták meg a roncsokat a pilóta, egy idegenvezető és a gyerekek anyjának holttestével együtt. A gépen utazó 13, 9 és 4 éves gyerekek a 11 hónapos kistestvérükkel együtt eltűntek.

Gustavo Petro kolumbiai elnök szerdán számolt be arról, hogy megtalálták őket; azt mondta, ez „öröm az országnak”.

Ám az öröm néhány órával később elszállt, amikor az elnök törölte a posztot, és elismerte, hogy a gyerekeket valójában nem találták meg.

„Úgy döntöttem, hogy törlöm a tweetet, mert az ICBF (Kolumbiai Családjóléti Intézet) által közölt információkat nem sikerült megerősíteni” – írta Petro. „Sajnálom, ami történt. A katonai erők és az őslakos közösségek folytatják a fáradhatatlan keresést, hogy az ország megkapja a várva várt hírt.”

A gyerekeket korábban több mint száz katona kereste, miután találtak arra utaló nyomokat, hogy élhetnek. Kedden aztán a hatóságok bejelentették, hogy személyes tárgyakat, gyümölcsmaradékokat és egy cumisüveget találtak a repülőgép közelében, majd a mentőcsapatok felfedeztek egy botokból és ágakból eszkábált menedéket.

Kutyákkal keresik a gyereket az erdőben – Fotó: Colombian Air Force
Kutyákkal keresik a gyereket az erdőben – Fotó: Colombian Air Force

A légierő három helikopterrel csatlakozott a Remény elnevezésű mentőakcióhoz. A gépről a gyerekek nagymamájának az üzenetét közvetítették hangszórón keresztül. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak, hogy megtalálják őket.

A lezuhant repülőgép vállalata korábban azt közölte, hogy egyik pilótája, a helyi őslakos közösség néhány tagjától azt hallotta, hogy a gyerekek egy folyami hajón egy falu felé tartanak. Ott azonban soha nem jelentek meg. Egy másik jelentés szerint a gyerekek egy csónakba szálltak az Apaporis folyón, amely Cachiporro falu felé tartott. A gyerekek azonban nem voltak a fedélzeten, amikor a hajó megérkezett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!