Mégsem találták meg a légi katasztrófa után dzsungelben eltűnt kolumbiai gyerekeket

2023. május 20. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Mégsem találták meg azt a négy gyereket, akik egy repülőgép-baleset után eltűntek az Amazonas dzsungelében – írja az Associated Press.

Május elsején, a kora reggeli órákban a dzsungel felett lezuhant egy kisrepülőgép motorhiba miatt. A kolumbiai csapatok kedden találták meg a roncsokat a pilóta, egy idegenvezető és a gyerekek anyjának holttestével együtt. A gépen utazó 13, 9 és 4 éves gyerekek a 11 hónapos kistestvérükkel együtt eltűntek.

Gustavo Petro kolumbiai elnök szerdán számolt be arról, hogy megtalálták őket; azt mondta, ez „öröm az országnak”.

Ám az öröm néhány órával később elszállt, amikor az elnök törölte a posztot, és elismerte, hogy a gyerekeket valójában nem találták meg.

„Úgy döntöttem, hogy törlöm a tweetet, mert az ICBF (Kolumbiai Családjóléti Intézet) által közölt információkat nem sikerült megerősíteni” – írta Petro. „Sajnálom, ami történt. A katonai erők és az őslakos közösségek folytatják a fáradhatatlan keresést, hogy az ország megkapja a várva várt hírt.”

A gyerekeket korábban több mint száz katona kereste, miután találtak arra utaló nyomokat, hogy élhetnek. Kedden aztán a hatóságok bejelentették, hogy személyes tárgyakat, gyümölcsmaradékokat és egy cumisüveget találtak a repülőgép közelében, majd a mentőcsapatok felfedeztek egy botokból és ágakból eszkábált menedéket.

Kutyákkal keresik a gyereket az erdőben – Fotó: Colombian Air Force
Kutyákkal keresik a gyereket az erdőben – Fotó: Colombian Air Force

A légierő három helikopterrel csatlakozott a Remény elnevezésű mentőakcióhoz. A gépről a gyerekek nagymamájának az üzenetét közvetítették hangszórón keresztül. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak, hogy megtalálják őket.

A lezuhant repülőgép vállalata korábban azt közölte, hogy egyik pilótája, a helyi őslakos közösség néhány tagjától azt hallotta, hogy a gyerekek egy folyami hajón egy falu felé tartanak. Ott azonban soha nem jelentek meg. Egy másik jelentés szerint a gyerekek egy csónakba szálltak az Apaporis folyón, amely Cachiporro falu felé tartott. A gyerekek azonban nem voltak a fedélzeten, amikor a hajó megérkezett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!