Az oroszok épp a verseny közben kezdték rakétákkal lőni az ukrán eurovíziós indulók szülővárosát

2023. május 14. – 10:38

Az oroszok épp a verseny közben kezdték rakétákkal lőni az ukrán eurovíziós indulók szülővárosát
Színpadon a Tvorchi duó és táncosaik – Fotó: Phil Noble / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben szombat este zajlott az Eurovízió Liverpoolban, Nagy-Britanniában, az orosz csapatok az ukrán indulók, a Tvorchi elektropop duó szülővárosát, a nyugat-ukrajnai Ternopilt támadták – írja a Reuters.

Az esetre Melinda Simmons, a kijevi brit nagykövet is felhívta a figyelmet a Twitteren.

„A színpadra vitel briliáns volt. És megrendítő, mert az egyetemi városuk, Ternopilt orosz rakétákkal lőtték ma este” – írta.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a légicsapással kereskedelmi egységeket és egy vallási szervezet tulajdonában lévő raktárt támadtak, és két sérültje van.

A Tvorchi duó a héten azt mondta, hogy az Eurovíziós részvételükkel országuk szabadságharcára szeretnék felhívni a figyelmet.

Tavaly egyébként az ukrán Kalush Orchestra nyerte a zenei eseményt, így annak szabályai szerint ők kellett volna idén a házigazdái legyenek, de a háború miatt nem vállalták a rendezést. Ez után kapta meg a rendezés jogát Nagy-Britannia, amelynek versenyzője tavaly a második helyen végzett. Az Euróvízió szombati döntőjét – 2012 után másodszor – Loreen nyerte. Magyarország 2019-ben indult utoljára a versenyen, azóta nem vesz részt. Románia ugyan indított versenyzőt, de a csütörtöki elődöntőből a 18 éves Theodor Andrei – D.G.T. nem jutott döntőbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!