Több magyar minisztere is lesz Ódor Lajos kormányának Szlovákiában

2023. május 13. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a szlovák elnöki hivatal közzétette az újonnan alakuló szakértői kormány minisztereinek listáját, több magyar is helyett kapott Ódor Lajos kabinetjében.

Zuzana Caputova szlovák államfő már korábban bejelentette, hogy az előrehozott választásokig szakértői kormányra bízza Szlovákia vezetését, és a miniszterelnök, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos lesz. Most hivatalosan is bejelentették az új miniszereket.

Az Új Szó írja, hogy

  • a miniszterelnök-helyettes Líva Vasáková lesz, aki főleg az uniós helyreállítási tervért felel majd;
  • Peter Dovhun, a szlovákiai villamosenergia-hálózatot felügyelő állami vállalat, a SEPS vezérigazgatója az új gazdasági miniszter;
  • az oktatási miniszter különböző vezetőképző programokból ismert Daniel Bútora lesz;
  • a közlekedési tárcát Pavol Lancaric, a mezőgazdaságot és vidékfejlesztést Jozef Bíres kapta;
  • két további magyar is bekerült a kormányba, a pénzügyminisztériumot Horváth Mihály, míg a beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs minisztériumot Balík Péter vezeti majd;
  • a belügyminiszter Ivan Šimko, a védelmi tárcavezető Martin Sklenár, az igazságügyi miniszter Jana Dubovcová, a külügyminiszter Miroslav Wlachovský, a munkaügyi tárca vezetője Soňa Gaborčáková, a környezetvédelmi tárcavezető Milan Chrenko, az egészségügyi miniszter Michal Palkovič, a kulturális miniszter pedig Silvia Hroncová lesz.

Az Új Szó azt írja, hogy kulturális tárca irányításával eredetileg a magyar nemzetiségű Barczi Gyulát keresték meg, de egy korábbi ügye miatt visszavonták a felkérést.

Ez az első alkalom Szlovákia történetében, hogy szakértői kormány irányítja az országot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!