EP-képviselő: Elutasította az Európai Bizottság Románia javaslatát 1,4 milliárd euró elköltésére

2023. május 12. – 10:55

EP-képviselő: Elutasította az Európai Bizottság Románia javaslatát 1,4 milliárd euró elköltésére
A REPowerEU plakátja az Európai Bizottság székhelyének homlokzatán – Fotó: Valeria Mongelli / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az Európai Bizottság Románia befektetési javaslatát a REPowerUE terv keretében elérhető 1,4 milliárd euróra, állítja Dragoș Pîslaru európai parlamenti képviselő, a REPER társelnöke. Marcel Boloș, az európai beruházások minisztere szerint az EB csak kiegészítő információkat kért, elutasításról nincs szó.

Dragoș Pîslaru Facebook-oldalán posztolt arról, hogy szerinte a bukaresti kormány pártérdekeket kiszolgáló projektekre kért támogatást, például olyan tavakra, amelyek a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) olténiai „fellegváraiban” találhatóak, Brăila-i öntözőcsatornákra, amelyek a kormánypártok helyi klientúráját szolgálják ki vagy az állami vállalatok olyan beruházásaira, amelyeknek nem mérték fel helyesen a lehetséges környezeti hatásait

A REPowerEU az országos helyreállítási terv (PNRR) energiahatékonyságot célzó projektekre elkülönített része, amellyel elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat és a háztartásokat segítenék abban, hogy ki tudják fizetni a számláikat és térjenek át a fenntartható energiaforrásokra.

„A román kormánynak április 30-ig kellett benyújtania a REPowerEU fejezetet az Európai Bizottsághoz, és meg kellett mondania, hogyan tervezi befektetni az 1,4 milliárd eurót. Az átláthatóság teljes hiánya és a sietség miatt a kormány a fejezet nem hivatalos változatát nyújtotta be” – írta Facebook-bejegyzésében Dragoș Pîslaru, aki a REPowerEU egyik jelentéstevője az Európai Parlamentben.

Pîslaru szerint az EB csak azokat a javaslatokat fogadta el, amelyek a kis- és közepes vállalkozásokat és a háztartásokat érintik, azaz a REPER párt korábbi javaslatait, amelyeket a politikus szerint a romániai civil szféra is támogat.

Marcel Boloș, az európai beruházások minisztere az Economedia.ro-nak azt mondta, a kormány javaslatait nem utasították el, csak kiegészítő információkat kértek. A tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint informális egyeztetések zajlanak Románia és az Európai Bizottság között.

Mint írtuk, Románia mégsem küldte el április 30-ig az országos helyreállítási tervvel (PNRR) kapcsolatos módosítási kérelmét, noha Marcel Boloș európai beruházásokért felelős miniszter korábban ezt a dátumot jelölte meg határidőként. A minisztérium korábbi közleménye szerint a korábban említett április 30-i határidő csak irányadó jellegű volt, a szabályzat szerint Románia augusztus 31-ig benyújthatja a módosítási kérelmét. Ehhez fűzte hozzá a trácavezető egy televíziós nyilatkozatban, hogy informálisan egyeztetnek az EB-vel annak érdekében, hogy olyan hivatalos kérelmet adjanak le, amelyet biztosan elfogadnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!