Veszélyben az EU-s források: eurómilliárdokat kockáztat a román kormány, mert késik az országos helyreállítási terv újratárgyalási kérelmének benyújtásával

2023. május 3. – 08:43

Veszélyben az EU-s források: eurómilliárdokat kockáztat a román kormány, mert késik az országos helyreállítási terv újratárgyalási kérelmének benyújtásával
A Repower EU plakátja az Európai Bizottság székhelye előtt, Brüsszelben – Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három éve fogadta el az Európai Unió a helyreállítási tervét, amelynek célja, jelentős támogatással segíteni a tagállamok koronavírus-járvány által megroppantott gazdaságainak fellendülését. Románia 12,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 14,9 milliárd euró kedvezményes hitelre jogosult ezekből a forrásokból. Miközben kezdetben főként arról szóltak a hírek, hogy micsoda soha nem tapasztalt fejlesztés kezdődik különböző területeken, mára főként arról hallunk, hogy hány milliárdot, százmilliót veszít el az ország ilyen vagy olyan okból kifolyólag. Ezúttal a módosítási kérelemmel késlekednek a politikusok, mert nem egyeztek ki, honnan, miből vágjanak vissza.

Románia mégsem küldte el április 30-ig az országos helyreállítási tervvel (PNRR) kapcsolatos módosítási kérelmét, noha Marcel Boloș európai beruházásokért felelős miniszter korábban ezt a dátumot jelölte meg határidőként. A G4Media szerint Románia azért késlekedik az újratárgyalással, mert a kormánykoalíció tagjai még nem tudtak megegyezni abban, hogy a meghirdetett befektetések közül melyikből faragjanak le, illetve az újratárgyalási kérelem egy részének indoklásához hiányzik az adatok elemzése. A késlekedéssel azonban nő a finanszírozás elvesztésének és a módosítás lehetetlenné válásának kockázata.

Múlt héten arról cikkezett a román sajtó, hogy a Világbank elemzése szerint magas a kockázata annak, hogy Románia elveszítse a kolozsvári metró, a 27 új kórház és az országos erdősítési kampány finanszírozását az országos helyreállítási terv keretében, ugyanis ezek a projektek késésben vannak, miközben 2026 végéig meg kellene valósítani őket.

A sajtóban megjelent információkra reagálva szombaton közleményt adott ki az európai beruházásokért felelős minisztérium, mint a terv országos koordinátora, amelyben felsorolják és indokolják a módosítási kérelem néhány pontját és kijelentik, hogy az országos helyreállítási terv helyzete stabil. Mint írják, a korábban említett április 30-i határidő csak irányadó jellegű volt, a szabályzat szerint Románia augusztus 31-ig benyújthatja a módosítási kérelmét.

Romániának azért kell újratárgyalnia az országos helyreállítási tervet, mert közölnie kell az Európai Bizottsággal, hogy milyen beruházásokról mond le, miután az eredetileg 29,18 milliárd euró lehívható vissza nem térítendő támogatás 2,1 milliárd euróval csökkenne, mert 2021-ben Romániában nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint ahogy azt egy évvel korábban, az országos helyreállítási terv jóváhagyásakor azt előrejelezték, emlékeztet a G4Media.

Az országos helyreállítási tervbe ugyanakkor Romániának be kell építenie egy másik uniós programot, a RepowerEU-t, amely az energiatakarékosságra, a tiszta energia termelésére és az energiaforrások sokszorosítására irányul. Az ország mintegy 1,4 milliárd eurót hívhat le erre a célra, de az országos helyreállítási tervbe be kell építenie a RepowerEU célkitűzéseit. Az európai beruházásokért felelős minisztérium közleménye szerint ezek között javasolnák például a fotovoltaikus panelek és a kapcsolódó energiatároló rendszerek telepítését ösztönző utalványok elérhetővé tételét magánszemélyek számára.

Az európai beruházásokért felelős minisztérium közleménye arra is kitér, hogy Románia az országos helyreállítási terv bizonyos rendelkezéseit, céljait vagy küszöbértékeit azért akarja újratárgyalni, mert időközben emelkedett az építőanyagok ára, ami befolyásol bizonyos beruházásokat, illetve szeretné elérni a GDP 9,4 százalékában meghatározott nyugdíjakra költhető kiadások plafonjának eltörlését.

A G4Media értesülései szerint jelenleg informális egyeztetések zajlanak Románia és az Európai Bizottság között, hogy így a végső, hivatalos újratárgyalási kérelmet minél rövidebb idő alatt dolgozzák majd fel. Ezt erősítette meg Marcel Boloș európai beruházásokért felelős miniszter vasárnap este a B1 TV-ben, amikor azt mondta, hogy az Európai Bizottság szakértőivel május 15. és 19. között lesz újabb egyeztetés Brüsszelben, így a hivatalos újratárgyalási kérelmet valamikor ezután nyújtják majd be. Marcel Boloș ugyanakkor arról is beszélt, hogy még nem készült el az a szimuláció, amelyet a Világbank szakértőinek kell elkészíteniük, és amellyel Románia bizonyíthatja az Európai Bizottságnak, hogy a GDP 9,4 százalékában meghatározott nyugdíjkiadási plafon túl alacsony.

Miután Románia elküldi a hivatalos újratárgyalási kérelmet, az Európai Bizottságnak legtöbb két hónap áll rendelkezésére, hogy azt kiértékelje. Ha pozitívan bírálja el a kérést, akkor az EB továbbítja a módosítási javaslatot jóváhagyásra a tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanácsnak, amelynek legfeljebb négy héten belül kell választ adnia.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!