Manhattani esküdtszék: Donald Trump szexuális zaklató

2023. május 9. – 23:00

Manhattani esküdtszék: Donald Trump szexuális zaklató
E. Jean Carroll újságíró a manhattani döntés után, 2023 május 9-én Fotó: Reuters/Brendan McDermid

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy ötmillió dollár kártérítést fizethet Donald Trump, miután a manhattani esküdtszék megalapozottnak találta az Egyesült Államok előző elnökével szemben felhozott szexuális zaklatási vádakat, írja a New York Times.

A polgári peres eljárásban született döntésnek nincs büntetőjogi következménye, de az esküdtszék részben helyt adott E. Jean Carroll újságíró állításainak, mely szerint Trump 1996-ban szexuálisan bántalmazta őt a Bergdorf Goodman New York-i luxusáruház fehérneműosztályának öltözőjében. Az ügy további részleteiről ebben a cikkünkben olvashattak.

A döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az esküdtek szerint nem kellően megalapozottak Carroll azon kijelentései, melyek szerint Trump megerőszakolta őt. Ugyanakkor az ítélet új helyzetet teremt azok számára, akik a múltban elszenvedett hasonló inzultusaik miatt szeretnének jogorvoslathoz jutni, és persze azoknak is, akik szintén szexuális visszaélésekkel vádolták Trumpot az utóbbi években.

Az esküdtek a volt elnököt szintén felelősségre vonták a tavaly októberben, saját közösségi médiaoldalán, a Truth Socialön tett nyilatkozatai miatt is, amelyekben hazugságnak és teljes átverésnek nevezte Carroll ügyét. Az ötmillió dolláros kártérítés két részből áll: kétmillió dollárt fizettetnek Trumppal az 1996-os zaklatásért, és további hárommilliót a tavaly októberi rágalmazásért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!