Szudán lakosságának egyharmada eddig is éhezett, az ENSZ szerint a polgárháború régiós válsághoz vezethet

2023. április 30. – 15:56

Szudán lakosságának egyharmada eddig is éhezett, az ENSZ szerint a polgárháború régiós válsághoz vezethet
Szudáni menekültek a csádi határon április 29-én – Fotó: Mahamat Ramadane / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja – írja az ENSZ Világélelmezési Program közleménye alapján az MTI.

„Az ország lakosságának harmada már az előtt is éhezett, hogy kitörtek a harcok, most pedig hiány van mindenből, és az árak az egekbe szöktek”

– magyarázta a dpa német hírügynökségnek Martin Frick, a WFP németországi igazgatója.

Hasonló áremelkedés tapasztalható Csádban és Dél-Szudánban is, ahol sokan kerestek menedéket a harcok miatt. Frick szerint az egyes részein a klímaválság miatt áradások, máshol pedig aszály sújtotta Dél-Szudánban rövid idő leforgása alatt 28 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Afrika szarván egyébként is katasztrofális az élelmiszer-ellátási helyzet, mert hat egymást követő esős évszak sem hozta meg a várt termést, és ezért „rekordfeszültség” tapasztalható az élelmiszerek piacán.

Közben a vöröskereszt tájékoztatása szerint megérkezett az országba az első segélyszállító repülőgép nyolc tonna rakománnyal a fedélzetén, benne orvosi eszközökkel és gyógyszerekkel is, ami 1500 ember ellátását teszik majd lehetővé. A gép a jordániai fővárosból, Ammánból indult és a Kartúmtól több mint 800 kilométerre lévő Port Szudánban szállt le.

Volt, aki el tudott menekülni

Az Egyesült Királyság befejezte állampolgárainak szervezett kimenekítését Szudánból, a távozó briteket szállító utolsó repülőgép felszállt az evakuálásra használt, Kartúm közelében lévő repülőtérről – írja a londoni külügyminisztérium jelentése alapján az MTI.

A mentőakció kedden kezdődött, és vasárnapig a brit királyi légierő 21 repülőgéppel 1888 brit állampolgárt szállított el a harcok dúlta afrikai országból. A brit külügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint ez volt a legnagyobb ilyen jellegű nyugati művelet a szudáni harcok kitörése óta.

A tárca közleménye szerint a kormány azért döntött a légihíd felszámolásáról, mert egyre kevesebb brit állampolgár igényelte, hogy elszállítsák, emellett a szudáni hadszíntéri helyzet is csapongó változásokra hajlamos.

A járatokra azok jelentkezhettek, akiknek brit útlevelük van. Jogosultak voltak emellett a brit állampolgárok nem brit állampolgárságú közvetlen hozzátartozói is, ha volt érvényes nagy-britanniai beutazási engedélyük.

James Cleverly brit külügyminiszter a vasárnapi tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy London minden lehetséges diplomáciai eszközzel igyekszik elérni a hosszú távra szóló tűzszünetet és a vérontás befejezését Szudánban. Cleverly szerint a szudáni nép biztonságát és jólétét a civil kormányzati rendszer megteremtését célzó stabil átmenet biztosíthatja a leghatékonyabban. A brit fegyveres erők a múlt hétvégén már evakuálták a brit diplomáciai személyzetet Szudánból.

Ben Wallace brit védelmi miniszter írásos tájékoztatása szerint katonai műveletről volt szó, ami során a brit hadsereg 16. légi szállítású támadó dandárja, valamint a királyi tengerészgyalogság és a légierő több mint 1200 tagja vett részt.

A diplomatákat és a civileket kimenekítő brit kontingens Ciprusról indult Szudánba, és az evakuálást végző repülőgépek első állomása is Ciprus volt, ahonnan civil charterjáratokkal szállították Nagy-Britanniába az afrikai országból kihozott briteket.

Brit állampolgárok szállnak fel egy katonai repülőgépre április 26-án a Wadi Seidna repülőtéren – Fotó: Arron Hoare / UK MOD / Reuters
Brit állampolgárok szállnak fel egy katonai repülőgépre április 26-án a Wadi Seidna repülőtéren – Fotó: Arron Hoare / UK MOD / Reuters

Nagy-Britannia két hatalmas támaszpontövezetet tart fenn Ciprus déli partvidékén, mindkét terület szuverén brit térségnek számít. A brit kormányt bírálatok érték, amiért először a diplomatákat evakuálta, de Cleverly ezt a kartúmi diplomáciai közösséget ért közvetlen fenyegetésekkel indokolta.

Az elmúlt hetekben véres polgárháborúvá fajult egy eleve forrongó helyzet az északkelet-afrikai Szudánban. A konfliktusokkal és éhínségekkel terhelt Száhel-öv keleti részén fekvő országban harminc évig uralkodott egy katonai diktatúra, amit ugyan négy évvel ezelőtt leváltottak, de az elmúlt időszak nem hozott sem stabilitást, sem demokratizálódást.

A külföldi országok sora szervez mentőakcióikat állampolgáraik kimenekítésére, a magyarokat is sikerült kihozni az országból – ehhez pedig azt is sikerült elérni, hogy a harcoló felek egy időre letegyék a fegyvert. A tűzszünetet pénteken újabb három nappal hosszabbították meg.

Nemcsak a külföldiek, a civil lakosság is menekülni próbál az országból – a legtöbben autó híján busszal, miközben mind az üzemanyag, mind a buszjegyek ára az egekbe szökött. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság elnöke szerint gyors humanitárius segélyt kell biztosítani több millió szudáninak. „Az európai vezetők a saját polgáraik evakuálására koncentrálnak, de nincs vesztegetni való időnk, át kell helyezzük a hangsúlyt az ott maradók támogatására és védelmére” – mondta. A szudáni polgárháborús helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!