Putyin elrendelte: legyenek múzeumok Oroszország-szerte az Ukrajna elleni háborúról

2023. április 28. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin elnök elrendelte, hogy hozzanak létre múzeumokat Oroszországban a „különleges katonai művelet” eseményeiről való megemlékezésre – írja a Meduza.

A kulturális offenzívában együtt kell működnie az oktatási, a védelmi, a tudományügyi és a kulturális minisztériumoknak, hogy minél hamarabb létrejöjjenek az Ukrajna elleni hódító háborúról megemlékező intézmények. Putyin arra utasította külön a védelmi és a kulturális minisztériumokat is, hogy fontolják meg a „különleges katonai művelethez kapcsolódó műtárgyak” átadását ezeknek a múzeumoknak.

2023 végén a minisztériumoknak már jelentést kell adniuk arról az elnöknek, hogyan állnak a projekttel, tette hozzá a külföldről működő független orosz hírportál.

Egy harkiv megyei múzeum, egy orosz rakétatámadás után 2023. április 25-én – Fotó: Sergey Bobok / AFP
Egy harkiv megyei múzeum, egy orosz rakétatámadás után 2023. április 25-én – Fotó: Sergey Bobok / AFP

A hír amiatt is érdekes, mert Putyinékat eddig inkább a kulturális pusztítás, mintsem az értékteremtés foglalkoztatta az orosz-ukrán háborúban: itt írtunk bővebben arról, hogyan próbálja az orosz hadsereg szisztematikusan felszámolni az ukrán kultúrát az általuk megszállt területeken, és hogyan pusztítják rakétatámadásokkal az ország többi részén fekvő műemlékeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!