Kilenc román állampolgárt és egyikük helyi családtagját menekítették ki Szudánból

2023. április 24. – 12:33

Kilenc román állampolgárt és egyikük helyi családtagját menekítették ki Szudánból
A francia hadsereg gépe többek között román állampolgárokat szállított Szudánból Dzsibutiba – Fotó: francia hadsereg / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilenc román állampolgár és egyikük szudáni állampolgárságú családtagja a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka elhagyta Szudánt a francia hatóságok által szervezett, Dzsibutiba tartó légijárattal, tájékoztatott hétfőn a román külügyminisztérium az Agerpres szerint.

A tárca által létrehozott különleges intézményközi munkacsoport segített utazási okmányokat kiállíttatni azoknak a román állampolgároknak, akik már nem rendelkeztek érvényes okiratokkal, és a francia hatóságokkal együttműködve megszervezte, hogy Szudánból – ahol a hadsereg és a félkatonai erők közötti erőszakos összecsapások miatt vészesen megromlott a biztonsági helyzet – Dzsibutiba jussanak. Onnan majd hazaszállítják őket.

Az addisz-abebai román nagykövetség adatai szerint jelenleg még 20 olyan román állampolgár és három családtag (szudáni és egyiptomi állampolgárok) van Szudánban, aki kimenekítését kérte.

A munkacsoport éjjel-nappali üzemmódban tovább folytatja tevékenységét, fenntartja a kapcsolatot a Szudánban levő román állampolgárokkal és a többi európai uniós országgal. A külügyminisztérium nyomatékosan ajánlja minden román állampolgárnak, aki Szudán területén tartózkodik, hogy sürgősen lépjenek kapcsolatba az addisz-abebai román nagykövetséggel, és közöljék elérhetőségeiket, hogy szükség esetén kapcsolatba léphessenek velük.

A román állampolgárok az addisz-abebai (Etiópia) nagykövetség +251 116 622 675-ös telefonszámán kérhetnek segítséget, vészhelyzetben pedig a +251 935 350 059-es számot hívhatják.

Szudánban súlyos összetűzések robbantak ki április közepén. A háború két kulcsfigurája Abdel Fattah al-Burháni tábornok és a hozzá lojális hadsereg, ellenfele Szudán helyettes vezetője, Mohamed Hamdan Dagalo, más néven Hemedti. Ő a félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) paramilitáris egységeinek a vezetője, a hadsereg és az RSF közötti konfliktus eszkalálódott.

Hétvégén az amerikai hadsereg is kimenekítette Szudánból az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségének dolgozóit, szinte minden ország, köztük Magyarország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését az afrikai államból.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!